Quantcast
Channel: Kulttuuri ja taide - ePressi
Viewing all 22678 articles
Browse latest View live

Vasa stad delade ut understöd till kulturaktörer

$
0
0

Vasa stad delade ut understöd till kulturaktörer

 

Vasa stads kultur- och biblioteksnämnd har för detta år delat ut sammanlagt 66 100 € i understöd för kulturverksamhet till 37 aktörer. Antalet ansökningar som lämnades in var 63 och den ansökta totalsumman var 185 580 €.

 

Understöd erhölls av:

Objektsunderstöd

Föreningen Brage i Vasa, för Lucia-fest 500 euroa

Improvisaatioteatteri Intopiukeet ry, ImproWasation-festivaalin järjestämiseen 2000 euroa

Karlsson, Martin, för en konst- och musikinstallation i Vasa 500 euroa

Runonkulkijat, runoesityksen valmistamis- ja esittämiskuluihin, 500 euroa

Suomen kirjastomuseoyhdistys ry, Taiteiden yön tapahtuman järjestämiseen kirjastomuseossa 500 euroa

Svenska Österbottens Ungdomsförbund SÖU, för att ordna en revykavalkad 1000 euroa

Tanssikipinä ry, lasten tanssin Ikäkausimestaruuskisojen järjestämiseen 1000 euroa

Tiihonen, Kristian, poikkitaiteellisen konsertin järjestämiseen Vaasan kirkossa Taiteiden yönä 1900 euroa

Trio Coloroso, Nainen Suomessa -projektin esityskuluihin palvelutaloissa 1000 euroa

Työryhmä Artists & Aliens, för en ny filmfestival 1500 euroa

Vaasan Kuurojen Yhdistys ry, historiikin valmistamiseen 500 euroa

Vaasan Musiikkiluokkien Tuki ry, historiikin valmistamiseen 500 euroa

Vaasan veteraaniautoseura, Taiteiden yön tapahtuman järjestämiseen automuseolla 500 euroa

Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi ry, kesäteatterin lavastus- ja puvustuskuluihin 1500 euroa

Vähäkyrö-Seura ry, museo-oppaan palkkakuluihin kotiseutumuseolla 3900 euroa

 

Stadskulturunderstöd

Vaasan Pyöräyhdistys VeloVa Vasa, Vaasa polkien tutuksi -tapahtuman järjestämiseen 400 euroa

Vaasan Setlementtiyhdistys ry, Palosaari-karnevaalin järjestämiseen 1900 euroa

Vaasan Seudun Yhdistykset ry, musiikki- ja yhteislaulutilaisuuksien järjestämiseen 3500 euroa

 

Verksamhetsunderstöd

Edvininpolun perinneseura ry, taidepuiston huoltoon ja kunnostukseen 500 euroa

Elokuvakeskus Botnia – Filmcentrum Botnia r.f., för verksamheten 1500 euroa

FIlmkollektivet Ekta r.f., för verksamheten 1000 euroa

Föreningen Brage i Vasa r.f., för verksamheten, 6000 euroa

Kpanlogo Yede ry, toimintaan 2500 euroa

Nukketeatteriyhdistys Pikku Aasi, toimintaan 2500 euroa

Ristinummen Musiikkikoulu ry, toimintaan 3000 euroa

Skafferiet r.f., för verksamheten 5000 euroa

Sundom bygdeförening rf. / Meteoria-sektionen, för verksamheten 2500 euroa

Tanssimajakka ry., toimintaan 1500 euroa

The Doo-Bop Club r.f., för konsertverksamhet 3000 euroa

Vaasa Jazz Club ry, toimintaan 1000 euroa

Vaasan kamarimuusikot ry , konserttitoimintaan 1000 euroa

Vaasan Merihistorian Yhdistys ry, Merimuseon toimintaan 1000 euroa

Vaasan Somalinaisten kehitys ry, toimintaan 500 euroa

Vaasan Taidekerho ry, toimintaan 1000 euroa

Vaasan Taiteilijaseura ry, toimintaan 1000 euroa

Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi ry, toimintaan 7000 euroa

Valokuvayhdistys Ibis ry toimintaan 1500 euroa

                                           

Ytterligare uppgifter: kulturchef Sanna Bondas, Vasa stads kulturcenter, tfn 040 139 4048, sanna.bondas(at)vaasa.fi


Sanat!-kirjallisuuspäivät kutsuvat Euraan huhtikuussa

$
0
0

Eurassa vietetään 22.–23. huhtikuuta Sanat!-kirjallisuuspäiviä. Tapahtuman teemoina ovat menneisyys ja folklore. Yleisökeskusteluissa aihetta lähestytään esimerkiksi Anna Kortelaisen ja Virpi Hämeen-Anttilan kanssa. Tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio toimii tapahtuman suojelijana.

Perinteisten suurten kertomusten sijaan sukelletaan mikrohistoriaan ja vaihtoehtoisiin todellisuuksiin sekä syrjään jääviin historian ääniin. Kirjailijavieraaksi keskusteluihin saapuvat mm. Anna Kortelainen, Virpi Hämeen-Anttila, Paula Havaste, Juha-Pekka Koskinen, Mike Pohjola, Mikko Kamula ja Tapio Koivukari. Lauantai-iltaa vietetään perinteiseen tapaan runon ja musiikin ääressä Kauttuan Klubilla.

”Haaveeni on, että kymmenen vuoden päästä Euran Sanat!-kirjallisuuspäivät ovat kuin Sodankylän filmijuhlat – koko maan kirjallisuusväen yhteen keräävä elävä ja uudistuva, ainutlaatuinen tapahtuma maalaismaisemassa. Euran Kauttua on kaunis ja kiinnostava paikka, jonne sijoittuu myös lukuisa määrä romaaneja.” kertoo tapahtumaa koordinoiva Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) läänintaiteilija Karoliina Suoniemi.

Tapahtuman ohessa järjestetään kolme kirjoittamistyöpajaa, joita ohjaavat kirjailijat Paula Havaste ja Mervi Heikkilä sekä sanataideohjaaja Outi Lähteenlahti. Pajat ovat avoimia kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille, mutta niihin tulee etukäteen ilmoittautua osoitteeseen: karoliina.suoniemi@taike.fi

Tapahtuma järjestetään toista kertaa. Viime vuonna kirjoittajatyöpajoihin, keskustelutilaisuuksiin ja iltaklubille osallistui noin 500 vierasta.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Euran kunta, Taiteen edistämiskeskus, Kirjoittajayhdistys Manu Forte ry sekä Nuoren voiman liitto.

Tapahtuman Facebook-sivu

Ratsuväkimuseo valmistautuu remonttiin

$
0
0

Ratsuväkimuseo Lappeenrannan Linnoituksessa on suljettuna kesäkauden 2017. Museossa valmistaudutaan syyskuun alussa alkavaan alapohjan ja ulkorappauksen peruskorjaukseen. Näyttelyssä olevat esineet siirretään pois rakennuksesta ja puhdistetaan kevään ja alkukesän aikana. Museo on siis suljettuna koko vuoden 2017. Syynä peruskorjaukseen ja museon sulkeutumiseen on kevättalvella valmistuneen kuntotutkimuksen tuloksesta johtuva korjaustarve rakennuksen ulkoseinä- alapohjarakenteissa. Kuntotutkimuksessa rakennuksessa havaittiin kosteusvaurio.

Ratsuväkimuseoon kesäksi suunniteltu HOPLAA! – Suomenhevosia Katriina Viljamaa-Rissasen värikynä-pastellitöitä –näyttely siirretään Etelä-Karjalan museon tiloihin. HOPLAA! –näyttely on osa Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaa.

Ratsuväkimuseon perusnäyttely avataan uudelleen kesäkaudelle 2018.

 

Lisätietoja peruskorjauksesta:

Kimmo Valtonen

Ylläpitopäällikkö

Tilakeskus, Lappeenrannan kaupunki

puh 0400 480 472

 

Lisätietoja näyttelystä:

Satu Ståhlberg

Intendentti

Näyttelyt ja yleisötyö, Lappeenrannan museot

email satu.stahlberg@lappeenranta.fi

Kuvataiteen suurtapahtuma Finlayson Art Area 2017 esittelee kesän ajan taidetta Finlaysonin alueella Tampereella

$
0
0

Finlayson Art Area (FAA) on kansainvälinen ja paikallinen kuvataidetapahtuma Finlaysonin alueella. Maksuttomassa tapahtumassa on esillä laaja kattaus teoksia lukuisilta taiteen ammattilaisilta, kuten Nanna Sudelta, Outi Heiskaselta, Miina Äkkijyrkältä ja HC Bergiltä. Suomen juhlavuoden näyttely kokoaa lasitaiteen klassikoita Collection Kakkonen -yksityiskokoelmasta. Grafiikanpaja Himmelblaun toteuttama ja työeläkeyhtiö Varman mahdollistama Finlayson Art Area järjestetään Tampereella 9.6.–27.8.2017.

Vuosittainen kuvataidetapahtuma Finlayson Art Area järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Tapahtuma tuo perinteikkäälle Finlaysonin alueelle vaikuttavan läpileikkauksen kuvataiteeseen. Näyttelyissä on kattavasti esillä muun muassa maalauksia, grafiikkaa, valokuvateoksia, installaatioita ja veistoksia. Lisäksi Finlaysonin alueella Finlayson Oy:n kuosit elävöittävät katukuvaa designkatumaalauksina. Tänä vuonna kuosit saavat vapaamuotoista jatkoa vuoden 2017 lähitaiteilijoiden, graffititaiteilija Ville Färsaarten ja runoilija Anna Isoaron, toimesta.

Tapahtuman aikana taiteilija Tuomo Rosenlund toteuttaa FAA:lle yhteisöllisen piirustusprojektin. Rosenlund kiertää ja piirtää Finlaysonin aluetta kesän aikana. Yleisö voi katsella piirtämistä ja myös osallistua siihen. Rosenlundin piirroksia asetetaan kesän aikana esille vaihtuvasti Satakunnankadun alittavaan Mediatunneliin.

– Tapahtuma on kerännyt vuosittain tuhansia taiteen ystäviä Finlaysonin alueelle tutustumaan monipuoliseen tarjontaan. Jatkamme pitkäjänteistä työtä tuodaksemme yleisön nähtäville tänäkin vuonna laadukkaan kattauksen kuvataidetta. Finlayson Art Area toivottaa tervetulleeksi kaikenikäiset aiheesta kiinnostuneet, niin uteliaat silmäparit kuin harjaantuneetkin taiteen seuraajat, kertoo tapahtumajohtaja Pertti Ketonen.

– Finlaysonin alue on hieno ympäristö tuoda monimuotoista taidetta keskelle ihmisten arkea. Alueen ravintolat, elokuvateatteri, museot, toimistot ja muut palvelut ovat päivittäin tuhansien ihmisten työ-, asiointi- ja vapaa-ajanviettopaikka. Sisä- ja ulkotiloihin sijoittuvat teokset tavoittavat alueella kesän aikana laajan ja monipuolisen yleisön, kuvailee Finlaysonin alueen kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki työeläkeyhtiö Varmasta.

Näyttelyt tuovat esiin kotimaista taidetta monipuolisesti

Nanna Susi (Vuoden nuori taiteilija 2000) ja kiinalaistaustainen Canal Cheong-Jagerroos aloittivat vuonna 2015 Culture Shuttle Projectin, jonka osa on FAA:ssa nähtävä Blue and Red Art Project. Näyttely sisältää useita maalauksia, dokumentteja, valokuvia, videoita, matkamuistoja ja installaation. Yhteisprojektin tiimoilta Susi ja Cheong-Jagerroos ovat matkanneet yhdessä 25 000 kilometriä autolla ja junalla, niin Kiinassa kuin Suomessa. FAA aloittaa näyttelykiertueen, ja teokset tullaan näkemään seuraavien kahden vuoden aikana muualla Suomessa, Sveitsissä ja Kiinassa.

Suomen yhdellä rakastetuimmista taidegraafikoista, Outi Heiskasella, on pitkä historia Finlaysonin alueella toimivan Grafiikanpaja Himmelblaun kanssa. Hänen näyttelynsä FAA:ssa esittelee monipuolisesti Heiskasen luonnonnäkyjen, pensastuulikansan ja muiden omituisten otusten maailmaa.

Marko Vuokolan valokuvateokset tulevat yllättämään Finnpark Plevnan pysäköintilaitoksen rappukäytävässä. Parkkihallin karhea betoni saa vastakohtaisuudellaan Vuokolan valokuvat suorastaan hehkumaan. Teokset ovat kuin ikkunoita luontoon ja toiseen todellisuuteen, ja niissä sykkivät värit sekä katoava kauneus.

Veistosnäyttelyt esittelevät kolme hyvin erilaista kuvanveistäjää

Legendaarisen kuvanveistäjän, Miina Äkkijyrkän, auton pelleistä koottu jättiläismäinen lehmäveistos mutustelee FAA:n ajan puunlehtiä Väinö Linnan aukiolla.

Teknistä taituruutta, kolmiulotteisuutta ja yllättävyyttä yhdistelevä HC Berg (Vuoden nuori taiteilija 2007) esittelee omassa näyttelyssään uusimpia veistoksia sekä aikaisempaa tuotantoaan. Hänen veistoksiensa valot ja värit hehkuvat maagisesti ja pysäyttävät katsojan pidemmäksi aikaa veistosten äärelle.

Veisto-, tila- ja käsitetaiteilija Pasi Karjulan puuveistoksissa moottorisaha kohtaa luonnon muovaamat jäljet. Hänen ideansa muotoutuvat arkkityyppisiksi perusmuodoiksi, joihin Karjula jättää jälkensä myös kirveellä ja puukolla.

FAA juhlistaa satavuotiasta Suomea lasitaiteen näyttelyllä

Kotimaisen lasitaiteen klassikoita esittelevä erikoisnäyttely on koostettu Collection Kakkonen -yksityiskokoelmasta. Näyttelyn kuratoivat kokoelmasta vastaava Juhani Kukkonen sekä tamperelainen lasitaiteilija Vesa Varrela. Näyttelyssä on esillä teoksia Rut Brykiltä, Kaj Franckilta, Timo Sarpanevalta, Oiva Toikalta, Helena Tynelliltä ja Tapio Wirkkalalta. Kattava näyttely sisältää myös uniikkiteoksia.

Muistutus: Kutsu Viimeinen laiva -esityksen lehdistötilaisuuteen 31.3.

$
0
0

Uudistetun teatteritalon avaavan musikaalin lehdistötilaisuus pidetään Logomo-teatterissa (Köydenpunojankatu 14, 20100 Turku) perjantaina 31.3. klo 13.15.

Turun Kaupunginteatteri palaa peruskorjattuun teatteritaloon 15.9., jolloin Päänäyttämön ensimmäisenä ensi-iltana nähdään 16-kertaisen Grammy-voittajan Stingin säveltämä ja sanoittama, telakkamaailmaan sijoittuva Broadway-musikaali Viimeinen laiva.  Esitys on Euroopan kantaesitys.

Musikaalin ohjaa teatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki, kapellimestarina toimii Jussi Vahvaselkä ja koreografioista vastaa Jouni Prittinen. Rooleissa nähdään Olli Rahkonen, Anna Victoria Eriksson, Mikael Saari, Taneli Mäkelä, Jussu Pöyhönen, Riitta Salminen, Kirsi Tarvainen, Jonas Saari, Mikael Haavisto, Panu Kangas, Lasse Pajunen, Tuukka Raitala, Pauliina Saarinen, Petter Andersson, Mikko Jokinen, Saara Kaskilahti ja Kalle Kurikkala.

Lehdistötilaisuudessa kuullaan maistiaisia tulevasta musikaalista. Paikalla ovat myös esityksen ohjaaja ja näyttelijät.

Kuvaus- ja haastattelumahdollisuuden lisäksi tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Kuvat: https://www.flickr.com/photos/138427632@N04/albums/72157677939994674

Ilmoittauduthan tilaisuuteen torstaihin 30.3. mennessä sähköpostitse osoitteeseen anna.roos@turku.fi

Lämpimästi tervetuloa!

Jälleen Loistaa! Jyväskylän ammattiopiston konserttiviikolla runsaasti erityylistä kuultavaa

$
0
0

Jyväskylän ammattiopiston Loisto-konserttiviikko järjestetään jo 18. kerran 3. – 9.4.2017 Siltasalissa (Pitkäkatu 19 – 21, Jyväskylä). Konsertit tarjoavat tuttuun tapaan taidokkaita ja monipuolisia esityksiä seitsemänä peräkkäisenä iltana. Tällä kertaa on erityisen paljon erityylistä musiikkia eri kokoonpanoin esitettynä.

Esityksissä näyttäytyy jälleen myös eri koulutusalojen mainio yhteistyö. Monikameratiimi, joka koostuu tieto- ja viestintätekniikan sekä kuvallisen ilmaisun työssäoppijoista, kuvaa konsertit ja huolehtii suorista lähetyksistä. Ne nähdään osoitteessa www.jao.fi/loisto . Monialaisen tuotannon muussa yhteistyössä ovat mukana hius- ja kauneusalan sekä graafisen alan opiskelijoita.

Maanantaina 3.4. olevassa ensimmäisessä konsertissa kuullaan King Crimson -yhtyeen musiikkia, ja jälkimmäinen tarjoilee Ben Howardin ja Josh Garrelsin musiikkia. Tiistaina Eeva-Riikka Oja vie metallimusiikin pariin ja illan päättää soul Aino Vuorenmaan kanssa.

Viikon ensimmäinen musikaaliaiheinen konsertti on keskiviikkona 5.4. klo 18.00 ja keskiviikkoillan toisessa konsertissa Aleksi Laitinen johdattaa funkin tunnelmiin isolla bändillä.

Torstaina 6.4. Roope Nieminen esittää Egotripin musiikkia, ja torstai-illan päättävät musikaalisävelmät Laura Eskolan ja Kalle Seppäsen kanssa.

Perjantaina 7.4. Iiro Kontion konsertissa uppoudutaan intialaisvakutteiseen mantramusiikkiin, ja perjantai-illan toisessa konsertissa tutummin pop-musiikkiin  Reetta Honkavuoren kanssa.

Lauantain 8.4. molemmat konsertit koostuvat opiskelijoiden omista sävellyksistä: ensiksi on Arttu Jantusen musiikkia ja toiseksi Daniel Schmidtin.

Sunnuntaina 9.4. Benjami Koskisen konsertissa kuullaan jazz-standardeja hänen itsensä sovittamana. Konserttiviikon päättää Tuukka Peltomäki melodisen metallin konsertillaan.

Loisto-konserttisarja on hieno ja ainutlaatuinen mahdollisuus saatella opiskelijat valmistumaan ammatteihin näin loistavissa puitteissa ja tuoda heidät valokeilaan taitoinensa kaikkien kuultavaksi ja nähtäväksi myös suorien konserttilähetysten kautta. Kaikkiin konsertteihin on vapaa pääsy.

Loiston koko ohjelma

ma 3.4. klo 18.00 TANELI JOKELA & OLLI LUOMA – VERENPUNAISEN KUNINKAAN HOVISSA (PROGRESSIIVINEN ROCK)

klo 19.30 VESA KUJALA – INSPIRED BY… (SINGER – SONGWRITER / INDIE).

ti 4.4. klo 18.00 EEVA-RIIKKA OJA – LIKE A SCREAM BUT SORT OF SILENT (METALLI)

klo 19.30 AINO VUORENMAA – SEASONS OF SOUL (SOUL, R&B)

ke 5.4. klo 18.00 JANNE KOVANEN – THE WORLD`S MOST INTERESTING MAN… IN THE WORLD! (MUSIKAALI), klo 19.30 ALEKSI LAITINEN – SAXED TO THE MAX (FUNK)

to 6.4. klo 18.00 ROOPE NIEMINEN – EGOTRIBUTE (POP/ROCK, SINGER/SONGWRITER)

klo 19.30 LAURA ESKOLA & KALLE SEPPÄNEN – THE LAST FIVE YEARS IN CONCERT (MUSIKAALI)

pe 7.4. klo 18.00 IIRO KONTIO – THIS MOMENT (INTIALAISVAIKUTTEINEN MANTRAMUSIIKKI), klo 19.30 REETTA HONKAVUORI – FREEDOM! (POP / JAZZ)

la 8.4. klo 18.00 ARTTU JUNTUNEN – CHALLENGING TIMES (PROGRESSIVE METAL / INSTRUMENTAL), klo 19.30 DANIEL SCHMIDT - ENT TM (ROCK / PROGRESSIVE / ALTERNATIVE)

su 9.4. klo 18.00 BENJAMI KOSKINEN - JATSITATSI (JAZZ),

klo 19.30 TUUKKA PELTOMÄKI – TOO MANY NOTES (INSTRUMENTAL / METAL)

 

Lisätietoja:

Tuottaja Anne-Mari Kunelius, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5207
AV-tuottaja Tiina Hiekkaranta, Jyväskylän ammattiopisto, puh 040 341 5781

ww.jao.fi/loisto

Tervetuloa Juhani Salokanteleen kirjan ”Nuoren Viron omatunto – Kansalliskirjailija A. H. Tammsaare” julkistamistilaisuuteen!

$
0
0

Tilaisuus pidetään tiistaina 4. huhtikuuta klo 13–15 Viron suurlähetystössä (Itäinen Puistotie 10, Helsinki). Lämpimästi tervetuloa!

V.P. 31.3. mennessä events.helsinki@mfa.ee tai puh. 09 622 0260

 

Elävä tarina kirjailijasta keskellä historian kuohuntaa

Nuoren Viron omatunto on kertomus kirjailija A. H. Tammsaaresta ja koko virolaisesta mielenmaisemasta. Tammsaare (1878–1940) on Viron kirjallisuuden suurhahmo, jonka teokset elävät sanonnoissa ja saavat alati uusia näyttämötulkintoja.

Tammsaaren elämää leimasivat ensin kansallinen herääminen ja pian Viron itsenäisyys. Kirjailija kuoli neuvostomiehityksen kynnyksellä. Hänen teoksiaan julkaistiin myös neuvostoaikana, vaikka niiden ideologia ei täyttänyt vallanpitäjien vaatimuksia. Tammsaaren romaanit kannattelivatkin virolaista identiteettiä läpi vaikeiden vuosien. Juhani Salokannel valottaa Tammsaaren elämän ja teosten kautta naapurimaan historiaa ja mentaliteettia. Samalla hän näyttää, mitä kaikkea virolaiset ovat suurelta kertojaltaan saaneet.

”A. H. Tammsaare on Viron kansalliskirjailija, mutta Suomessa hänen tuotantoaan tunnetaan vähän. Uusi kirjani esittelee Tammsaaren koko tuotannon ja sijoittaa sen Viron historiaan ja virolaiseen yhteiskuntaan. Kirja on ylipäätään ensimmäinen Viron itsenäisyyden palauttamisen jälkeen kirjoitettu kokonaisesitys Tammsaaresta. Suomalaisille se kertoo myös Viron historiasta ja yhteiskunnasta ja tulkitsee koko virolaista ajatustapaa ja mentaliteettia”, sanoo Juhani Salokannel.  

Juhani Salokannel on kirjailija, suomentaja ja Viron tuntija. Hän on suomentanut Tammsaaren pääteoksen Totuus ja oikeus, julkaissut Jaan Krossin elämäkerran sekä kirjoittanut teoksia suomalaisesta ja virolaisesta kulttuurista.

 

Juhani Salokannel: Nuoren Viron omatunto – Kansalliskirjailija A. H. Tammsaare.
271 s., Vastapaino 2017

 

Tekijän yhteystiedot:
Juhani Salokannel, juhani.salokannel@gmail.com

Lisätiedot ja arvostelukappaleet:
mikko.jamsen@vastapaino.fi, 03 3141 3501

Tervetuloa Juhani Salokanteleen kirjan ”Nuoren Viron omatunto – Kansalliskirjailija A. H. Tammsaare” julkistamistilaisuuteen!

$
0
0

Tilaisuus pidetään tiistaina 4. huhtikuuta klo 13–15 Viron suurlähetystössä (Itäinen Puistotie 10, Helsinki). Lämpimästi tervetuloa!

V.P. 31.3. mennessä events.helsinki@mfa.ee tai puh. 09 622 0260

 

Elävä tarina kirjailijasta keskellä historian kuohuntaa

Nuoren Viron omatunto on kertomus kirjailija A. H. Tammsaaresta ja koko virolaisesta mielenmaisemasta. Tammsaare (1878–1940) on Viron kirjallisuuden suurhahmo, jonka teokset elävät sanonnoissa ja saavat alati uusia näyttämötulkintoja.

Tammsaaren elämää leimasivat ensin kansallinen herääminen ja pian Viron itsenäisyys. Kirjailija kuoli neuvostomiehityksen kynnyksellä. Hänen teoksiaan julkaistiin myös neuvostoaikana, vaikka niiden ideologia ei täyttänyt vallanpitäjien vaatimuksia. Tammsaaren romaanit kannattelivatkin virolaista identiteettiä läpi vaikeiden vuosien. Juhani Salokannel valottaa Tammsaaren elämän ja teosten kautta naapurimaan historiaa ja mentaliteettia. Samalla hän näyttää, mitä kaikkea virolaiset ovat suurelta kertojaltaan saaneet.

”A. H. Tammsaare on Viron kansalliskirjailija, mutta Suomessa hänen tuotantoaan tunnetaan vähän. Uusi kirjani esittelee Tammsaaren koko tuotannon ja sijoittaa sen Viron historiaan ja virolaiseen yhteiskuntaan. Kirja on ylipäätään ensimmäinen Viron itsenäisyyden palauttamisen jälkeen kirjoitettu kokonaisesitys Tammsaaresta. Suomalaisille se kertoo myös Viron historiasta ja yhteiskunnasta ja tulkitsee koko virolaista ajatustapaa ja mentaliteettia”, sanoo Juhani Salokannel.  

Juhani Salokannel on kirjailija, suomentaja ja Viron tuntija. Hän on suomentanut Tammsaaren pääteoksen Totuus ja oikeus, julkaissut Jaan Krossin elämäkerran sekä kirjoittanut teoksia suomalaisesta ja virolaisesta kulttuurista.

 

Juhani Salokannel: Nuoren Viron omatunto – Kansalliskirjailija A. H. Tammsaare.
271 s., Vastapaino 2017

 

Tekijän yhteystiedot:
Juhani Salokannel, juhani.salokannel@gmail.com

Lisätiedot ja arvostelukappaleet:
mikko.jamsen@vastapaino.fi, 03 3141 3501


Ylikulutuspäivä

$
0
0

Ylikulutuspäivää tehdään tunnetuksi Lappeenrannan pääkirjastossa keskiviikkona 5.4. Kirjaston ala-aulassa on pop up - kahvila klo 15 - 18 ja lainaushallissa on kaksi luentoa illalla. Ensimmäinen luento on klo 18 - 19 ja sen aiheena on Kestävyysmuutos, kestävä ruokajärjestelmä ja kiertotalous, luennoitsijana tutkijatohtori Anna Kuokkanen LUT. Toinen luento on klo 19 - 19.30 aiheesta Vihreä Lappeenranta - strategiasta käytäntöön, Lappeenrannan ympäristötoimi.

Ylikulutuspäivä on se päivä, jona kulutuksemme laskennallisesti ylittää maapallon uusiutumiskyvyn. Viime vuonna suomalaiset olivat kuluttaneet oman osansa 17.4., ja päivämäärä on aikaistunut vuosi vuodelta.

Ystävällisin terveisin,
Enni Revello
pedagoginen informaatikko
Lappeenrannan maakuntakirjasto

Arktiset askeleet -tanssitapahtumasta nautitaan torstaista sunnuntaihin

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) ja Oulun läänin Tanssialan Tuki ry:n yhteistyössä järjestämä Arktiset askeleet -tanssitapahtuma pyörähtää käyntiin torstaina 30.3. ja huipentuu sunnuntaina 2.4. Arktiset askeleet on valtakunnallinen tanssitapahtuma, joka on vakiintunut yhdeksi merkittävimmäksi lasten ja nuorten tanssitapahtumaksi Suomessa. Tämän osoittaa muun muassa se, että mukaan hakevien tanssiteosten määrä on kasvanut vuosittain. Tammikuussa pidettiin tanssikatselmuksen esiraati, johon lähetetyistä 258 teoksesta nähdään tänä viikonloppuna 55 taidokasta teosta.

Tämän vuoden tapahtuman taiteilijavierailijoina toimivat ammattitanssijat Jussi Väänänen ja Katja Koukkula, jotka esiintyvät sekä lauantaina tapahtuman avajaisissa että sunnuntain loppunäytöksessä. Lisäksi he pitävät oululaisille tanssiharrastajille ja tapahtuman osallistujille avoimen työpajan, johon vapaa pääsy. Heitä kuullaan myös tanssin ammattilaisille ja alan opiskelijoille suunnatussa seminaarissa lauantaina.

Tapahtumaviikonloppu alkaa torstaina 30.3. Ookko nää Oulusta? -näytöksellä, jossa oululaiset tanssiyhteisöt pääsevät esittelemään osaamistaan. Näytöksessä esiintyy tanssijoita AK Dancesta, Cross Move Companysta, Nuorisoseura Vilikkaasta, Oulunsalon Nuorisoseurasta, Oamkin tanssipajatoiminnasta, Oulu-opiston taidekoulusta, Tanssikeskus Citydancesta sekä Tanssikoulu Tanssintahdista.

Varsinainen katselmus tanssitaan lauantaina 1.4. ja sunnuntaina 2.4. neljässä osassa, joissa kaikissa nähdään teoksia useista eri tanssilajeista. Katselmuksen arviointiraati koostuu arvostetuista tanssialan osaajista.

Tapahtuma järjestetään Oamkin Kotkantien kampuksella (Kotkantie 1, Oulu). Lisätietoja: oamk.fi/arktisetaskeleet

Ohjelma

Torstai 30.3.
Klo 18.30 Ookko nää Oulusta? -näytös, liput 10 / 7 euroa

Lauantai 1.4. Päivälippu 15 / 10 euroa
Klo 10.00–11.30 Jussi Väänänen-Katja Koukkula / Parityöskentelyä yli tanssirajojen -workshop
Klo 13.30 Avajaiset
Klo 14.00 Tanssikatselmus, osa 1
Klo 16.00 Tanssikatselmus, osa 2
Klo 18.00 Tanssikatselmus, osa 3
Klo 19.15 Taiteen tatsi nuoressa tanssissa -seminaari tanssin ammattilaisille ja alan opiskelijoille

Sunnuntai 2.4. Päivälippu 15 / 10 euroa
Klo 10.00 Tanssikatselmus, osa 4
Klo 13.30 Arktiset askeleet -loppunäytös

Lisätietoja:

tapahtumatuottaja Riina Hosio, 0400 694 206, riina.hosio@folkjam.fi

tapahtuman johtaja Liisa Kontturi-Paasikko, 050 443 1011, liisa.kontturi-paasikko@oamk.fi

Samsung Galaxy S8 tuo mukanaan rajattomat mahdollisuudet

$
0
0

Galaxy S8 on puhelin, joka avaa ovia uusille kokemuksille. Näyttävän Infinity-näytön, yhtenäisen palveluekosysteemin ja älykkään käyttöliittymän avulla Samsung muuttaa mahdollisen rajoja.

Lontoo – 29. maaliskuuta 2017 – Samsung esittelee tänään maailmalle Galaxy S8:n – älypuhelimen, joka muuttaa käsityksen siitä, miltä puhelimet näyttävät. Laite tarjoaa uusia tapoja olla vuorovaikutuksessa puhelimen kanssa. Yhdessä uusien, älykkäiden palveluiden ja sovellusten sekä ainutlaatuisen Infinity-näytön kera Galaxy S8 on ennennäkemättömän käytännöllinen älypuhelin.

– Galaxy S8:n julkaisu aloittaa uuden aikakauden älypuhelinmuotoilun ja -palveluiden saralla. Galaxy S8 tarjoaa uusia tapoja nauttia elämästä älypuhelimen kanssa. Se vie myös mobiiliturvan aivan uudelle tasolle, sanoo Andreas Bergqvist,Nordic Product Manager Telecom.

Enemmän kokemuksia älypuhelimellasi

Galaxy S8 tulee saataville 5,8 ja 6,2 tuuman näyttökoossa. Infinity-näyttö ja kehyksetön muotoilu muodostavat sulavan ja painikkeettoman lasipinnan ilman teräviä kulmia. Älypuhelimen painikkeet ovat integroitu käyttöjärjestelmään osaksi näyttöä. Puhelimen ruutunäkymän voi jakaa kahtia moniajoa vaativia tehtäviä varten. Näytön työtila riittää esimerkiksi videon katsomiseen samalla, kun kirjoitat viestiä täysikokoisella näppäimistöllä. Koska laite on kompaktin kokoinen, sitä on miellyttävä käyttää yhdellä kädellä. Älypuhelimen kestävyydestä ja laadukkaasta viimeistelystä vastaa laitteen molemmilta puolilta löytyvä Corning Gorilla Glass 5.

Galaxy-perusta säilyy

Samsungin uusi lippulaivapuhelin tarjoaa paitsi uusinta muotoilua myös huipputeknologiaa. Laitteen edistyksellinen kamera automaattitarkennuksella tuottaa kirkkaita ja värikkäitä kuvia. Entistä suurempi valoherkkyys sallii kuvaamisen myös hämärässä. Markkinoiden ensimmäinen 10 nanometrin älypuhelinsuoritin nostaa suorituskykyä ja energiatehokkuutta entisestään. Tietoturvan taas takaavat sormenjälkitunnistin, iirisskanneri, kasvontunnistus ja valtiohallintotason tietoturvaluokituksen saanut Samsung Knox.

Lisäksi Galaxy S8:sta löytyvät perinteiset Galaxy-ominaisuudet, joita käyttäjät arvostavat:

  • Vedenkestävyys ja pölytiiveys IP68-luokituksen mukaisesti

  • Tuki jopa 256 gigatavun microSD-muistikorteille

  • Always-on Display

  • Pikalataus ja langaton lataus

Galaxy S8:n lisäksi esiteltäviin uutuuksiin lukeutuu myös Samsung DeX -telakka, joka muuttaa älypuhelimen työpisteeksi. Samsung DeX tarjoaa PC:n kaltaisen käyttökokemuksen, jota voi ohjata näppäimistöllä ja hiirellä. Samsung DeX -telakan avulla käyttäjä voi helposti tarkastella ja muokata tiedostoja, mikä mahdollistaa entistä tehokkaamman mobiilityöskentelyn.

Galaxy S8 on myös varustettu älykkäällä Bixby-käyttöliittymällä ja Bixby Vision, Voice ja Home -toiminnoilla, jotka auttavat käyttäjiä saamaan enemmän irti puhelimestaan. Uusi Bixby-painike avaa helpon pääsyn palveluun, jonka kautta käyttäjä pääsee nopeasti käsiksi palvelun sisältöihin ja toimintoihin. Lanseerauksen yhteydessä Bixby integroituu useiden Samsung-sovellusten ja toimintojen kanssa mukaan lukien kameran, yhteystietoluettelon, kuvagallerian ja asetusten kanssa. Samsungin tavoitteena on laajentaa Bixby tukemaan kolmannen osapuolen sovelluksia. Kontekstuaalinen tietoisuus sallii sen, että Bixby pystyy tarjoamaan käyttäjilleen yksilöllistä apua, joka perustuu käyttäjän kiinnostuksen kohteisiin, käyttötilanteisiin ja sijaintiin.

Kytkeytyneen elämän keskipisteessä

Galaxy S8 on yhteensopiva uuden Gear VR:n kanssa, jolla on nyt on entistä helpompi nauttia interaktiivisista virtuaalikokemuksista. Uuden Gear VR -mallin mukana tulee kätevä ja ergonominen käsiohjain. Se toimii sekä kauko- että peliohjaimena. Galaxy S8 toimii myös saumattomasti uuden Gear 360 -kameran kanssa, jolla voi kuvata 4K-videoita ja suoratoistaa 360-videolähetyksiä sosiaalisen median kanaviin. Kameralla voi myös ottaa 15 megapikselin valokuvia.

Galaxy S8 on paljon enemmän kuin älypuhelin. Se on kasvavan ja avoimen digitaalisen ekosysteemin ydin, jota ympäröivät tyylikkäät älykellot, televisiot, VR-lasit, 360-kamera ja valikoima älykkäitä kodinkoneita. Uusi Smart Connect -toiminto yksinkertaistaa IoT-laitteiden hallintaa. Kaikkien laitteiden ohjaus ja hallinta onnistuu nyt yhden integroidun sovelluksen kautta.

Galaxy S8:n myynti alkaa Suomessa 28. huhtikuuta ja ennakkomyynti 29. maaliskuuta. Värivaihtoehtoina: Orchid Grey, Arctic Silver ja Midnight black.  

Suositushinnat:

Galaxy S8: 829 €

Galaxy S8 +: 929 €

Samsung Dex -telakka: 149 €

Gear360-kamera: 249 €


Tekniset tiedot: Samsung Galaxy S8 on varustettu 64-bittisellä, 10nm 2,3 ​​GHz Quad + 1,7GHz Quad Octa Core -suorittimella. 4 GB RAM-muistia, 64 GB sisäistä tallennustilaa ja tuki 256 GB microSD-korteille. 5,8 '' 2960x1440 -näyttö (QHD, 570ppi). Akun koko on 3,000 mAh pikalataustoiminnolla ja langattoman latauksen tuki (WPC ja PMA)  Fyysiset mitat 148,9 x 68,1 x 8,0 mm, paino 155 g. Etukamera: 8MP (F1.7), takakamera Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS. Käyttöjärjestelmä Android 7.0. Yhteysominaisuuksiin lukeutuvat: WiFi: 802.11 a / b / g / n / ac (2,4 / 5 GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM Bluetooth v5.0, ANT +, USB Type-C, GPS + GLONASS + Galileo + BeiDou, NFC- ja MST-mobiilimaksutuki. Anturit: kiihtyvyysanturi, etäisyysanturi, geomagneettinen anturi, RGB-valoanturi, barometri, sormenjälkitunnistin, gyroskooppi, iirisskanneri, painetunnistin. IP68-luokitus. Samsung Knox -tietoturva sisäänrakennettuna.

Tekniset tiedot: Samsung Galaxy S8+ on varustettu 64-bittisellä, 10nm 2,3 ​​GHz Quad + 1,7GHz Quad Octa Core -suorittimella. 4 GB RAM-muistia, 64 GB tallennustilaa ja tuki 256 GB microSD-korteille. 6,2 '' 2960x1440 -näyttö (QHD, 529 ppi). Akun koko on 3,500 mAh pikalataustoiminnolla ja langattoman latauksen tuki (WPC ja PMA)  Fyysiset mitat 159.5 x 73.4 x 8.1 mm, paino 173 g. Etukamera: 8MP (F1.7), takakamera Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS. Käyttöjärjestelmä Android 7.0. Yhteysominaisuuksiin lukeutuvat: WiFi: 802.11 a / b / g / n / ac (2,4 / 5 GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM Bluetooth v5.0, ANT +, USB Type-C, GPS + GLONASS + Galileo + BeiDou, NFC- ja MST-mobiilimaksutuki. Anturit: kiihtyvyysanturi, etäisyysanturi, geomagneettinen anturi, RGB-valoanturi, barometri, sormenjälkitunnistin, gyroskooppi, iirisskanneri, painetunnistin. IP68-luokitus. Samsung Knox -tietoturva sisäänrakennettuna.

 

Lisätietoa osoitteessa www.samsungmobilepress.com, http://news.samsung.com/galaxy tai www.samsung.com/galaxy.

 

Kuluttajakysymykset: Samsungin asiakastuki, 030 6227 515

Lisätiedot: Lasse Pulkkinen, OSG Viestintä, lasse.pulkkinen@osg.fi, p. 0400 630 049

Kuvapyynnöt ja median testilaitteet: samsungpr@osg.fi

Lehdistötiedotteet ja kuva-arkisto verkossa: www.samsung.fi ja valitse alalaidasta Uutiset.

Flest musiker, tonsättare och bildkonstnärer bland konstnärspensionsmottagarna

$
0
0

Centret för konstfrämjande (Taike) har delat ut 61 extra konstnärspensioner.

Konstnärspensionen utdelades till 61 konstnärer. Flest pensioner tilldelades musiker och bildkonstnärer. Bland konstnärspensionsmottagarna är 14 musiker eller tonsättare samt 12 bildkonstnärer. Pensionen erhölls av åtta författare eller översättare samt åtta scenkonstnärer. Sammantaget utdelades konstnärspensioner till 12 olika konstarter samt multidisciplinär konst och konstjournalistik.

Antalet sökande var 517. Flest ansökningar mottogs från musikens (135) och bildkonstens (108) område. Antalet sökande inom scenkonst var 52, formgivning 43 och litteratur 39.

”På sikt har Centret för konstfrämjandes mål varit att höja antalet årligen beviljade konstnärspensioner till hundra”, säger Centret för konstfrämjandes direktör Minna Sirnö. ”Nu när de stora åldersklasserna har kommit in i pensionsåldern finns det ett akut behov av nya konstnärspensioner. För den här åldersklassens konstnärer har socialskyddet varit obefintligt.”

I fjol var det första gången då Centret för konstfrämjande fattade beslut om konstnärspensionerna. Tidigare har pensionsbesluten tagits av undervisnings- och kulturministeriet. Pensionerna grundar sig på lagen om extra konstnärspensioner. Årligen kan pensioner delas ut ett antal som motsvarar totalt 51 hela pensioner. Pensionsmottagaren ska vara minst 60 år. 

Konstnärspensionerna utdelas som full pension eller delpension. Den fulla pensionen utgör ca 1 330 euro i månaden och delpensionen halva beloppet. Pensionens belopp påverkas av den sökandes pensionsinkomster och övriga fasta inkomster. Konstnärspensionen betalas av Keva. Pensionen är skattepliktig inkomst.

Månatligen utbetalas konstnärspension till drygt tusen konstnärer. Det har budgeterats över 800 000 euro till de 61 konstnärspensionerna som Taike delar ut i år.

Extra konstnärspensioner beviljas som erkänsla för förtjänstfull verksamhet som skapande eller återgivande konstnär. Taike har bett om utlåtanden om pensionsansökningarna av statens konstkommissioner, som har utvärderat och jämfört sökandes konstnärliga verksamhet.

Nästa gång kan pensioner ansökas från Taike i september. Ansökan gäller pensioner som inleds i början av 2018.

Ytterligare information: Esa Rantanen, chef för konststöd, esa.rantanen@taike.fi, tfn 0295 330 720

 

Konstnärspensioner

 

Arkitektur

Nurmi Aino

Filmkonst

Mehtonen Tuula
Partanen Heikki
Prepula Heikki

Litteratur

Baltzar Veijo
Bützow Helene
Jalonen Riitta
Jansson Henrik
Lehto Leevi
Mattila-Laiho Raija
Pääkkönen Anneli
Raittila Leena

Bildkonst

Alapuro Anna
Jämsä Aarne
Kahila Antero
Kallio Päivikki
Kamanger Dzamil
Laurinolli Teppo
Nieminen Viljo
Nyqvist Thomas
Touru Wilma
Tykkyläinen Kari
Vellonen Senja
Väätti Ilkka

Illustrationskonst

Manner Harri

Mediekonst

Niemeläinen Ilkka

Multidisciplinär konst

Rinnekangas Reijo
Rosvall Esa

Formgivning

Hämäläinen Risto
Mattsson Matti
Rasinmäki Eija
Tuominen Pentti
Weckman Irma

Musik

Ahlqvist Pertti
Eskonniemi Matti
Friman Leo
Hurmalainen Pertti
Hämeenniemi Eero
Kortekangas Olli
Luoto Leo
Orma Jukka
Päivinen Pertti
Rinne Harri
Sane Ismaila
Seppänen Hannu
Smedberg Raimo
Suilamo Harri

Scenkonst

Kaunisto Rainer
Markkula Jorma
Piekäinen Outi
Polster-Sandholm Rita
Pääkkönen Jukka
Saarinen Tuula
Toikka Pirjo
Valo Vesa Tapio

Cirkuskonst

Levelä Kari

Konstjournalistik

Hauru Jukka

Danskonst

Hämäläinen Marjo
Nojonen Liisa

Fotokonst

Lindström Tuija
Nuutinen Petri

Suomen esihistorian näyttely avautuu Kansallismuseossa

$
0
0

Kansallismuseossa 1.4. avautuva näyttely kertoo Suomen esihistoriasta. Näyttely
on laajin ja kattavin esitys suomalaisten alkuperästä ja elämästä kivikaudelta rautakauden lopulle, ja sen sisällössä painottuvat ihmisenä olemisen kysymykset pohjoisessa viitekehyksessä. Suomen merkittävimmät arkeologiset löydöt yhdistettynä digitaalisiin mediatoteutuksiin, äänimaisemaan ja kosketeltaviin esineisiin rakentavat siltoja ajasta toiseen.

Näyttelyn teemoja ovat alkuperä, liike, maailmankuva, identiteetti, kohtaamiset ja materiaalisuus. Aiheita lähestytään ihmisenä olemisen, samaistumisen ja vaihtoehtoisten tulkintojen näkökulmasta. Esillä on uusinta arkeologista tutkimustietoa sekä myös ristiriitaisia, kiistanalaisia tai muuten avoimia kysymyksiä. Arkeologisen tutkimustiedon takaa avautuu näkökulmia siihen millainen oli esihistorian ihmisen uskomusmaailma. Näyttelyn ovat käsikirjoittaneet professori Vesa-Pekka Herva ja dosentti Antti Lahelma.  

”Asia joka minua kiehtoo arkeologian ja menneisyyden tutkimuksessa on se, millä tavalla uskomukset ja maailmankuvalliset käsitykset juontuvat vuosituhansien takaa, ja miten ne ovat meissä tavallaan edelleen elossa sekä vaikuttavat elämäämme ja ajattelutapaamme.” (Prof. Vesa-Pekka Herva, Oulun yliopisto)

Esillä on Museoviraston arkeologisista kokoelmista noin 750 esinettä. Maailman vanhin kalastusverkko, merovingiaikainen suohauta, rautakauden miekat, eläinaiheiset esineet ja hopea-aarteet sekä muut maalöydöt kertovat fyysisinä objekteina tarinaa siitä, miten pohjoisissa oloissa toimittiin ja selviydyttiin. Esineellisyys saa näyttelyssä uuden ulottuvuuden, ja siitä kerrotaan laajasti digitaalisin ja monimediaisin keinoin. ”Mitä meistä jää ja mitä häviää?” on perustava kysymys arkeologiselle tutkimukselle. Tiedon taakse ulottuva, kokemusperäinen lähestymistapa johdattaakin kävijän esihistoriallisen ajan kuviteltavissa oleviin todellisuuksiin.

Näyttelyn ovat suunnitelleet Arkkitehtitoimisto Tuomas Siitonen Oy ja tuotantoyhtiö Fantomatico Oy, jotka voittivat keväällä 2016 järjestetyn suunnittelukilpailun ehdotuksellaan Selviytyjät.  

”Näyttelysuunnittelu on tehty tilan ehdoilla ja sen tunnusomaisia piirteitä korostaen. Mediaratkaisujen tarkoituksena on ollut avata näyttelyn esineitä ja ilmiöitä sekä tuoda tilaan maisemia ja paikkoja, joiden mittakaavan monumentaalisuus ylittää näyttelytilan rajat. Ne toimivat ikkunoina historialliseen nykyhetkeen, ihmisiin jotka elivät täällä kauan aikaa sitten.” (Tuomas Siitonen, Arkkitehtitoimisto Tuomas Siitonen Oy ja Panu Heikkilä, tuotantoyhtiö Fantomatico Oy)


Esihistorian näyttely avautuu yleisölle 1.4.2017 ja on avoinna toistaiseksi.
     
Koe uusi esihistoria!
Tapahtumaviikonloppu 1.–2.4. klo 12–16: Koe näyttely oppaan johdolla ja kuule parhaat tarinat näyttelyn tekemisestä avajaisviikonlopun tapahtumissa klo 12–16. Näyttelyn runsas oheisohjelma löytyy verkkosivuiltamme:
http://www.kansallismuseo.fi/fi/esihistorian-tapahtumat

Vesa-Pekka Hervan ja Antti Lahelman käsikirjoitus julkaistaan huhtikuun aikana, ja
on saatavilla Kansallismuseon museokaupassa.


Kansallismuseo uudistuu ja kaikki perusnäyttelyt uudistetaan vaiheittain 2016–2019. Esihistorian näyttely on uudistuksen ensimmäinen vaihe. Joulukuussa 2017 avautuu Kansallismuseon Suomi 100 -juhlavuoden päänäyttely, 1900-luvun Suomesta ja suomalaisista kertova Itsenäisyyden aika.


Lisätietoja
projektipäällikkö Hanna Forssell, puh. 0295 33 6475, hanna.forssell@kansallismuseo.fi

Lehdistökuvia osoitteessa
http://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/tiedotusvalineille/esihistorian-nayttely-lehdistokuvat



KANSALLISMUSEO
Avoinna ti-su klo 11–18, ma suljettu
Liput 10 / 7 €, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Mannerheimintie 34, Helsinki
www.kansallismuseo.fi

Taiteilijaeläkkeiden saajissa eniten muusikoita, säveltäjiä ja kuvataiteilijoita

$
0
0

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on jakanut 61 ylimääräistä taiteilijaeläkettä.

Eniten eläkkeitä jaettiin muusikoille ja kuvataiteilijoille. Taiteilijaeläkkeen saajissa on 14 muusikkoa tai säveltäjää sekä 12 kuvataiteilijaa. Eläkkeen sai kahdeksan kirjailijaa tai kääntäjää sekä kahdeksan näyttämötaiteen edustajaa. Kaikkiaan taiteilijaeläkkeitä jaettiin 12 eri taiteenalalle sekä monialaiseen taiteeseen ja taidejournalismiin.

Hakijoita oli 517. Eniten hakemuksia tuli musiikin alalta (135) ja kuvataiteesta (108). Näyttämötaiteen hakijoita oli 52, muotoilun 43 ja kirjallisuuden 39.

”Taiteen edistämiskeskuksen pitkäaikaisena tavoitteena on ollut nostaa vuosittain myönnettävien uusien taiteilijaeläkkeiden määrä sataan”, sanoo Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö. ”Nyt kun suuret ikäluokat ovat eläkeiässä, uusien taiteilijaeläkkeiden tarve on akuutti. Tämän ikäluokan taiteilijoiden sosiaaliturva on ollut olematon.”

Taiteen edistämiskeskus päätti taiteilijaeläkkeistä ensimmäisen kerran vuosi sitten. Aikaisemmin eläkepäätöksen on tehnyt opetus- ja kulttuuriministeriö. Eläkkeet perustuvat lakiin ylimääräisistä taiteilijaeläkkeistä. Eläkkeitä on jaettavissa vuosittain yhteensä 51 täyttä eläkettä vastaava määrä. Eläkkeen saajan tulee olla vähintään 60-vuotias.

Taiteilijaeläkkeet jaetaan täytenä eläkkeenä tai osaeläkkeenä. Täyden eläkkeen suuruus on noin 1 330 euroa kuukaudessa ja osaeläke on siitä puolet. Eläkkeen suuruuteen vaikuttavat hakijan eläketulot ja muut pysyvät tulot. Taiteilijaeläkkeen maksaa Keva. Eläke on veronalaista tuloa.

Taiteilijaeläkettä maksetaan kuukausittain runsaalle tuhannelle taiteilijalle. Taiken tänä vuonna jakamiin 61 taiteilijaeläkkeeseen on budjetoitu yli 800 000 euroa.

Ylimääräinen taiteilijaeläke myönnetään tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana. Taike on pyytänyt eläkehakemuksista lausunnon valtion taidetoimikunnilta, jotka ovat arvioineet ja vertailleet hakijoiden taiteellista toimintaa.

Seuraavan kerran eläkkeitä voi hakea Taikesta syyskuussa. Haku koskee vuoden 2018 alusta alkavia eläkkeitä.

Lisätietoja: Esa Rantanen, taiteen tukemisen päällikkö, esa.rantanen@taike.fi, p. 0295 330 720

 

Taiteilijaeläkkeet

 

Arkkitehtuuri

Nurmi Aino

Elokuvataide

Mehtonen Tuula
Partanen Heikki
Prepula Heikki

Kirjallisuus

Baltzar Veijo
Bützow Helene
Jalonen Riitta
Jansson Henrik
Lehto Leevi
Mattila-Laiho Raija
Pääkkönen Anneli
Raittila Leena

Kuvataide

Alapuro Anna
Jämsä Aarne
Kahila Antero
Kallio Päivikki
Kamanger Dzamil
Laurinolli Teppo
Nieminen Viljo
Nyqvist Thomas
Touru Wilma
Tykkyläinen Kari
Vellonen Senja
Väätti Ilkka

Kuvitustaide

Manner Harri

Mediataide

Niemeläinen Ilkka

Monialainen taide

Rinnekangas Reijo
Rosvall Esa

Muotoilu

Hämäläinen Risto
Mattsson Matti
Rasinmäki Eija
Tuominen Pentti
Weckman Irma

Musiikki

Ahlqvist Pertti
Eskonniemi Matti
Friman Leo
Hurmalainen Pertti
Hämeenniemi Eero
Kortekangas Olli
Luoto Leo
Orma Jukka
Päivinen Pertti
Rinne Harri
Sane Ismaila
Seppänen Hannu
Smedberg Raimo
Suilamo Harri

Näyttämötaide

Kaunisto Rainer
Markkula Jorma
Piekäinen Outi
Polster-Sandholm Rita
Pääkkönen Jukka
Saarinen Tuula
Toikka Pirjo
Valo Vesa Tapio

Sirkustaide

Levelä Kari

Taidejournalismi

Hauru Jukka

Tanssitaide

Hämäläinen Marjo
Nojonen Liisa

Valokuvataide

Lindström Tuija
Nuutinen Petri

Utställningen om Finlands förhistoria öppnas i Nationalmuseet

$
0
0

Utställningen som öppnas i Nationalmuseet den 1 april 2017 berättar om Finlands förhistoria. Den är den mest omfattande och uttömmande presentationen av finländarnas ursprung och liv från stenåldern till slutet av järnåldern och dess innehåll lyfter fram frågorna kring att vara en människa i den nordliga referensramen. De mest betydande arkeologiska fynden som gjorts i Finland i kombination med digitala mediepresentationer, ett ljudlandskap och föremål som kan vidröras bygger broar mellan olika tidsperioder.

Utställningens teman är ursprung, rörelse, världsbild, identitet, möten och materialitet. Tematiken betraktas från perspektivet att vara en människa, identifiering och alternativa tolkningar. På utställningen presenteras senaste arkeologiska forskningsrön och även motstridiga, omtvistade eller annars obesvarade frågor. Bakom den arkeologiska forskningen öppnas synvinklar till en hurudan föreställningsvärld den förhistoriska människan hade. Utställningsmanuset är skrivet av professor Vesa-Pekka Herva och docent Antti Lahelma.  

”En sak som fascinerar mig i den arkeologiska forskningen och forskningen av det förflutna, är hur föreställningar och de uppfattningar på vilka vi bygger vår världsbild, sträcker sig flera årtusenden tillbaka i tiden och hur de fortfarande på sätt och vis lever i oss och påverkar vårt liv och tankesätt.” (Prof. Vesa-Pekka Herva, Uleåborgs universitet)

På utställningen visas cirka 750 föremål från Museiverkets arkeologiska samlingar. Världens äldsta fiskenät, en myrgrav från merovingertiden, svärd från järnåldern, föremål med djurmotiv och silverskatter samt andra markfynd är fysiska objekt som berättar historien om hur man levde och överlevde i de nordliga förhållandena. Det materiella får en ny dimension i utställningen och konkreta föremål beskrivs omfattande med digitala och multimediala verktyg. ”Vad återstår av oss och vad försvinner?” är en grundläggande fråga inom den arkeologiska forskningen. Informationens empiriska betraktelsesätt som sträcker sig bakåt i tiden leder besökaren till förhistoriska verkligheter som man kan föreställa sig.

Utställningen har planerats av arkitektbyrån Tuomas Siitonen Oy och Fantomatico Oy, som vann planeringstävlingen på våren 2016 med sitt förslag Selviytyjät (Överlevarna).
 
”Utställningsdesignen är gjord på utrymmets villkor och så att rummets karaktäristiska drag framhävs. Syftet med medielösningarna har varit att öppna föremålen och fenomenen som visas på utställningen och att skapa landskap och platser i utrymmet, vars monumentala skala överskrider utställningslokalens gränser. De fungerar som fönster till det historiska nuet, till människorna som levde här för länge sedan.” (Tuomas Siitonen, arkitektbyrån Tuomas Siitonen Oy och Panu Heikkilä, Fantomatico Oy)


Utställningen om förhistorien öppnas för allmänheten den 1 april 2017 och är öppen tillsvidare.     

Upplev den nya förhistorian! 1–2 april 2017: Upplev utställningen under ledning av en guide och lyssna till de bästa historierna om utställningens byggande på evenemangen under öppningsveckoslutet, klockan 12–16. I utställningen ingår rikligt tilläggsprogram (på finska):
http://www.kansallismuseo.fi/fi/esihistorian-tapahtumat

Vesa-Pekka Hervas och Antti Lahelmas manuskript publiceras under april och finns att köpa i Nationalmuseets museibutik.


Nationalmuseet förnyas och alla basutställningarna kommer att förnyas stegvis under åren 2016–2019. Utställningen om förhistorien är den första fasen i arbetet. I december 2017 öppnas Nationalmuseets huvudutställning för jubileumsåret Finland 100: Självständighetstiden som berättar om Finland och finländarna på 1900-talet.


Ytterligare information
projektchef Hanna Forssell, tfn 0295 33 6475, hanna.forssell@kansallismuseo.fi

Pressbilder
http://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/tiedotusvalineille/esihistorian-nayttely-lehdistokuvat





NATIONALMUSEUM
Museet är öppet tis-sön 11–18, mån stängt
Inträde10 / 7 €, under 18 år fri entré
Mannerheimvägen 34, Helsingfors
www.kansallismuseo.fi


An exhibition of the prehistory of Finland opens at the National Museum of Finland

$
0
0

The exhibition opening on 1 April 2017 at the National Museum of Finland presents the prehistory of Finland. The exhibition is the most extensive and comprehensive presentation of the lives and origin of Finns from the Stone Age to the end of the Iron Age, and its content focuses on the questions of being human in the Nordic frame of reference. The most important archaeological finds in Finland combined with digital media, a soundscape and objects that can be touched and handled all build bridges from one time to another.

The themes of the exhibition include origins, movement, worldview, identity, encounters and materialism. Topics are approached from the point of view of being human, identifying with things and alternative interpretations. The latest archaeological research data is presented in addition to conflicting, disputed or otherwise open issues. Beyond the archaeological research data, perspectives into the world of beliefs of prehistoric humans are opened. The script for the exhibition has been written by Professor Vesa-Pekka Herva and Docent Antti Lahelma.
 
“What fascinates me about archaeology and the study of the past is how beliefs and concepts of the worldview have originated several millennia in the past, and how they are still alive in us in a way, affecting our lives and ways of thinking.” (Professor Vesa-Pekka Herva, University of Oulu)

Approximately 750 objects from the archaeological collections of the National Board of Antiquities are on display. As physical objects, the world’s oldest fishing net, a Merovingian Period water burial, Iron Age swords, artefacts with animal motifs, silver treasures and other artefacts discovered in the soil tell a story about how people acted and survived in Northern conditions. Materialism finds a new dimension in the exhibition, and it is discussed widely by digital methods and the means of multimedia. “What remains of us, and what is lost?” This is a fundamental question in archaeological research. An experiential approach that reaches beyond pure information leads the visitor to the imaginable realities of prehistoric times.

The exhibition has been designed by Tuomas Siitonen Office and Fantomatico Ltd, who won the design competition held in the spring of 2016 with their proposal Selviytyjät (Survivors).

“The exhibition has been designed to suit the space and emphasise its characteristic features. The aim of the media solutions has been to open up the objects and phenomena in the exhibition and to bring landscapes and locations into the space, even when their monumental scale exceeds the limits of the exhibition space. They act as windows to the historical present, to the people who lived here a long time ago.” (Tuomas Siitonen, Tuomas Siitonen Office, and Panu Heikkilä, Fantomatico Ltd)


The Prehistory Exhibition will open to the public on 1 April 2017, and it will remain open until further notice.
 
Experience the new prehistory! 1–2 April 2017: Experience the exhibition with a guide and hear the best stories about creating the exhibition at the opening weekend events from 12 pm to 4 pm. The exhibition includes a plentiful additional programme (in Finnish):
http://www.kansallismuseo.fi/fi/esihistorian-tapahtumat


The script by Vesa-Pekka Herva and Antti Lahelma will be published in April, and it will be available at the National Museum Shop.


The National Museum of Finland is evolving, and all permanent exhibitions are being updated gradually from 2016 to 2019. The Prehistory Exhibition constitutes the first stage of the renewal. The main exhibition of the Finland 100 centenary year at the National Museum of Finland, Independent Finland, about Finns and Finland in the 1900s will open in December 2017.


Further information
Project Manager Hanna Forssell, tel. +358 295 33 6475, hanna.forssell@kansallismuseo.fi

Press photos available at the address
http://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/tiedotusvalineille/esihistorian-nayttely-lehdistokuvat



THE NATIONAL MUSEUM OF FINLAND
Open Tue-Sun, 11 am–6 pm, Mon closed
Tickets 10 / 7€, free entry for those under 18 years
Mannerheimintie 34, Helsinki
www.kansallismuseo.fi

Kunnan ei ole viisasta leikata taiteen ja kulttuuriin määrärahoista - Lue Maija Perhon kirjoitus taideneuvoston blogista

$
0
0

Taideneuvoston jäsen, sosiaalineuvos Maija Perho kirjoittaa taideneuvoston blogissa kulttuurin merkityksestä kunnalle, kun sote-palvelut ovat siirtymässä maakuntiin.

"Viikonloppuna Turun torilla ahkeroi ehdokas jos toinenkin; yksi heistä arvosteli suureen ääneen Turun kaupunginteatterin remontin ja laajennuksen kalleutta ja olisi laittanut nekin rahat vanhuksille, sairaille ja vammaisille. Tällaiseen ajatuksenjuoksuun pitää jatkossa pureutua ja esittää pätevät vasta-argumentit ja kysyä: eikö iäkkäille, sairaille iästä riippumatta ja varsinkin lapsille ole tärkeätä päästä teatteriin, konserttiin ja tuoda heille taide-elämyksiä, jos he eivät itse voi niihin päästä. Kuntalaisilla pitää olla oikeus näihin palveluihin – sekä näkijänä, kuulijana, kokijana että halunsa mukaan myös tekijänä.

Tämäkin yksittäinen puheenvuoro on osoitus siitä, että taiteen merkitys yleensä ja myös hyvän elämänlaadun ja hyvinvoinnin osatekijänä ei ole vielä riittävän laajasti tunnettu ja tunnustettu. Tämän argumentin rinnalla on syytä nostaa esille, miten vilkas, monipuolinen taide- ja kulttuurielämä lisäävät kunnan houkuttelevuutta ja vetovoimaa, työllistää ja tuo kunnalle myös riihikuivaa rahaa."

Blogikirjoitus Uusi kunta ja kulttuuri on ilmestynyt Taiken eturintamassa -blogissa osoitteessa http://www.taike.fi/fi/uusi-kunta-ja-kulttuuri

ja Facebookissa osoitteessa https://www.facebook.com/notes/taiteen-edist%C3%A4miskeskus-taike/uusi-kunta-ja-kulttuuri/1384876261587690

Valtiollerakennettu.fi-sivusto esittelee valtion rakennusperintöä hoidon ja kunnossapidon näkökulmasta

$
0
0

Mikä kaikki ympäristössämme on valtion kiinteistöomaisuutta? Miten kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kiinteistöjä tulee hoitaa ja ylläpitää, millaista on niiden vastuullinen ja viisas käyttö? Näihin ja muihin valtion kiinteistöjä koskeviin kysymyksiin vastaa uusi Valtiollerakennettu.fi-sivusto.

Sivusto perustuu Museoviraston ja valtion kiinteistöjä hoitavien ja ylläpitävien tahojen – Senaatti-kiinteistöjen, Liikenneviraston, Metsähallituksen, Suomenlinnan hoitokunnan, ulkoasiainministeriön, eduskunnan, tasavallan presidentin kanslian ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen – yhdessä toteuttamaan kirjaan. Kirjoittajat edustavat valtion kiinteistönhaltijoita ja kulttuuriperinnön asiantuntijoita.

Valtion omistama, käyttämä ja hoitama rakennettu omaisuus on vuosisataisen, alati jatkuvan toiminnan ja kehityksen tuottama kokonaisuus. Valtion kiinteistöpolitiikka on 2000-luvulla muuttunut merkittävästi: omistusten keskittäminen ja yhtiöittäminen, omistuksista luopuminen sekä vaatimukset tilatehokkuudesta ja kiinteistönpidon tuottavuudesta ovat tuoneet uusia haasteita kiinteistöjen korjaamiselle, ylläpidolle ja hoidolle.

Valtiollerakennettu.fi-sivusto tukee kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kiinteistöjen hyvää hoitoa näissä muutoksissa. Se kannustaa kiinteistöjen pitkäjänteiseen hoitoon, ylläpitoon ja kestävään käyttöön suurten peruskorjaushankkeiden sijaan.

Sivusto esittelee hyvän kiinteistönhoidon periaatteita ja käytäntöjä, havainnoiden rakennusten lisäksi maisemaa ja arkeologista kulttuuriperintöä. Esillä ovat ajankohtaiset teemat, kuten valtion rakennusten muuttuvat käytöt, hyvä sisäilma ja uuden talotekniikan sovittaminen vanhoihin rakennuksiin. Mukana ovat myös perinteisemmät rakennusperintökohteet ja niiden konservointi- ja restaurointimenetelmät. Kohde-esimerkit vaihtelevat liikenneympäristöistä ja nähtävyyskohteista valtion virastotaloihin ja edustavien monumenttien sisätiloihin. Ajankohtaisista korjauskohteista mukana ovat esimerkiksi Eduskuntatalon kalusteet.

Valtiollerakennettu.fi on suunnattu erityisesti valtion rakennusperinnöstä mutta myös muista kiinteistöistä vastaaville. Siitä on hyötyä suunnittelijoille, rakennusvalvontaviranomaisille, kiinteistönhuollon ja korjausrakentamisen ammattilaisille sekä alaa opiskeleville. Huollon ja korjaamisen periaatteet ovat sovellettavissa myös vaikkapa tavallisissa asunto-osakeyhtiöissä. Erityistä tukea sivustosta on julkisesta kiinteistövarallisuudesta poliittisia ja kauaskantoisia päätöksiä tekeville, niin valtiolla kuin kunnissa.


Lisätietoja:
yli-intendentti Ulla Salmela, puh. 0295 33 6251, ulla.salmela@museovirasto.fi
yliarkkitehti Pekka Lehtinen, puh. 0295 33 6275, pekka.lehtinen@museovirasto.fi
projektikoordinaattori Olli Hakli, puh. 0295 33 6496, olli.hakli@museovirasto.fi

www.valtiollerakennettu.fi
#valtiollerakennettu

Suomalaisten lahja veteraaneillemme: ”Pidetään jalat lämpiminä!”

$
0
0

Mediatiedote

Julkaisuvapaa 30.3.2017 klo 14.00

 

Suomalaisten lahja veteraaneillemme: ”Pidetään jalat lämpiminä!”

Facebookin Villasukat Veteraaneille, Suomi 100 vuotta facebook -ryhmän vantaalaiset neulojat ovat kutoneet tähän mennessä yhteensä 426 sukkaparia. ”Tällä hetkellä Facebook ryhmässä neulottujen veteraanivillasukkien kokonaissaldo näyttää laskurissa olevan yhteensä 22 000 sukkaparia”, kertoo ryhmän perustaja, oululainen Jaana Willman.

Villasukat Veteraaneille, Suomi 100 vuotta facebook - ryhmän neulomia villasukkia jaetaan
Nyt on alkanut Villasukat Veteraaneille Suomi 100 facebook -ryhmän hankkeen haastavin vaihe. Sotiemme veteraanit, jotka ovat keski-iältään 93 vuotiaita ja sotalesket jotka ovat keski-iältään jo 97 vuotiaita, eivät välttämättä kaikki pääse villasukkien jakotilaisuuksiin paikalle. ”Olemme kiitollisia oululaisen Jaana Willmanin perustamasta, voisiko jopa sanoa Suomen suurimmasta Suomi 100 juhlavuoden joukkoistamishankkeesta, sotiemme veteraanien hyväksi. Autamme kaikin tavoin, että villasukat pääsevät lämmittämään veteraaniemme jalkoja,” sanoo Sotiemme Veteraanit - keräyksen varapuheenjohtaja Seppo Savolainen, Sotainvalidien Veljesliitosta.

”Tykkään käsitöistä ja erityisesti neulominen on mukavaa ajanvietettä. Harvoin tietää, mitä seuraavaksi lähtisi neulomaan. Huomasin Facebookissa tämän hienon hankkeen sotiemme veteraaneille ja innostuin oitis. Lähdin myös mielelläni koordinoimaan vantaalaisten neulojien sukkaparien jakamista, sillä tällä hetkellä olen äitiyslomalla ja minulla on luppoaikaa”, kertoo vantaalainen Henna Välimäki. 

Posti on myös ilolla mukana auttamassa Villasukat Veteraaneille hankkeessa
”Toimitamme villasukat edelleen niille veteraaneille, jotka eivät ole päässeet villasukkien jakotilaisuuksiin paikalle. Posti Kotipalvelut tuottaa kotiin arjen apupalveluja, Postista voi tilata nykyään esimerkiksi ulkoilukaverin”, Posti Kotipalveluiden johtaja Petri Kokkonen kertoo. 

Sotiemme Veteraanit -keräys auttaa iäkkäitä veteraaneja Suomi 100 vuonna kaikin tavoin
"
Tällä hetkellä keräämme rahaa sotiemme veteraanien liikkumiseen,” kertoo varainhankinnan päällikkö Pia Mikkonen. Kauppa- tai apteekkireissu on veteraanille aina myös sosiaalinen tapahtuma, kun he pääsevät välillä ulos liikkumaan ja rupattelemaan kaupan kassan tai taksikuskin kanssa. Usein liikkumisen vaikeudet hankaloittavat myös ruokailun mahdollisuuksia, kun kauppaan tai lounasravintolaan ei enää pääse. 

Veteraaniliittojen varallisuus riittää yhteen edestakaiseen matkaan jokaiselle veteraanille
Tukea tarvitaan, sillä tällä hetkellä veteraaniliittojen varallisuudella jokaiselle veteraanille saataisiin noin yhden edestakaisen taksimatkan omavastuuosuus. Jos veteraaniliitot olisivat lopettaneet toimintansa vuoden 2016 alussa ja varat olisi tuolloin jaettu järjestöjen veteraanijäsenille, olisi kukin saanut noin 47 euroa. Selvityksessä on laskettu mukaan Rintamaveteraaniliitto ry:n ja Suomen Sotaveteraaniliitto ry:n varat.* Liitoittain tarkasteltuna summat olisivat olleet kutakuinkin Rintamaveteraaniliiton jäsenelle 52 euroa ja Suomen Sotaveteraaniliiton jäsenelle 42 euroa. Sotainvalidien Veljesliitolla on varallisuutta 345 euroa sotainvalidi- ja puolisojäsentä kohden, jotka on tarkoitettu sodassa vammautuneiden ja heidän iäkkäiden aviopuolisoidensa ja leskiensä hyväksi.

*Luvut perustuvat järjestöjen virallisiin tilinpäätöksiin ja toimintakertomuksiin 31.12.2015.

LISÄTIEDOT

Pia Mikkonen puh. 050 354 0262, pia.mikkonen@sotiemmeveteraanit.fi

 

Hello World! Taide ja teknologia kättelevät Kiasmassa

$
0
0

Kiasman nykytaiteen museon ARS17 Hello World! -näyttely avataan huomenna, ja Microsoft on ylpeänä mahdollistamassa tätä modernin taiteen lippulaivanäyttelyä ja juhlistamassa itsenäisen Suomen satavuotista taivalta. Mutta mitä teknologiayhtiö tekee taidemuseossa?

Taide kuuluu kaikille. ARS17-näyttelyn teemana on digitaalinen murros, sillä digitaalisuus täyttää elämäämme yhä tehokkaammin niin vapaa-ajalla kuin töissäkin – halusimme sitä tai emme. Digitaalisuus on vahvasti mukana taiteessa ja sen luomisessa, digitaalisesti jakamalla taide on myös entistä useamman ulottuvilla. Fyysisen ja digitaalisen olomuodon välinen raja hämärtyy jatkuvasti, ja taide on erinomainen keino visualisoida tätä muutosta. Luovat ihmiset ja toimijat tuovat aivan uusia mahdollisuuksia digitalisaatioon – ja tietenkin myös toisin päin.

”Tutkimme yhdessä taideyhteisön kanssa, miten taiteeseen saa tuotua lisää ulottuvuuksia. Siksi olemme mukana tässä monisäikeisessä projektissa juhlimassa Suomen satavuotista itsenäisyyttä yhdessä luovan yhteisön, kumppaneidemme ja asiakkaidemme kanssa. Järjestämme Kiasmassa useita tapahtumia eri kohderyhmille seuraavien kuukausien aikana, tarjoamme innovaatioita oppimiseen ja uuden oivaltamiseen ja tuomme näin osaltamme taiteen ilosanomaa teknologiayhteisöön, mutta myös teknologiaa taideyhteisöön”, sanoo Microsoft Oy:n markkinoinnista vastaava johtaja Malathy Eskola.

ARS17-näyttelyssä on esillä teoksia 35 eri taiteilijalta 15 eri maasta. Microsoftin teknologioiden avulla toteutettu Tunnelataamo ilmaisee digitaalisin keinoin sen, miten eri kognitiiviset toiminnot on esitettävissä. Näyttely-yleisö tekee itse tämän installaation varsinaisen sisällön ja jakaa sitä omissa sosiaalisen median verkostoissaan. Nämä samat teknologiat ovat jo nyt käytössä tavalla tai toisella monessa arkipäivän palvelussa.

Koululaisille järjestettävät Minecraft-työpajat siirtävät nuoruuden innolla ja luovuudella tehtävät tuotokset paperilta digitaalisiksi 3D-hahmoiksi rajoittamattomalle kanvaasille. Tämä lähestyminen tuo museoympäristön ja digitaaliset työkalut lapsille ja nuorille kiinnostavalla tavalla esille ja mahdollistaa uusien taiteellisten kulmien löytämisen.

Yhdessä Kiasman kanssa järjestettävä Design-hackathon pyrkii tukemaan orastavien ideoiden kokeilua ja yhdistää suunnittelijat, sovelluskehittäjät ja teknologiat niin ikään rajoja rikkomalla. Hackathonissa taiteilijat löytävät uusia työskentelytapoja ja mahdollisuuksia jakaa töitään täysin uusille yleisöille.

Näyttelyn teemaa mukaillen Kiasma seuraa näyttelystä käytävää keskustelua reaaliajassa Microsoft Social Engagement -työkalun avulla pystyäkseen ottamaan paremmin huomioon yleisön reaktiot ja kommentit sosiaalisen median kautta.

Microsoft haluaa tarjota kaikille työntekijöilleen mahdollisuuden tutustua ARS17-näyttelyyn, ruokkia heidän luovuuttaan ja ideoitaan. Kumppanimme ja asiakkaamme saavat myös kokea näyttelyn osana Kiasmassa järjestämiämme tapahtumia. Sidosryhmiemme lisäksi haluamme tietenkin kannustaa laajaa yleisöä tutustumaan tähän loistavaan näyttelyyn.

”ARS17 toimii ajatusten herättäjänä ja ravistelee teknologiamaailmassa muodostuneita ajatusmalleja ja tapoja toimia. Toivotamme omalta osaltamme kaikki tervetulleeksi ARS17 Hello World! -näyttelyyn ja aloittamaan vuoropuhelun digitalisaation mahdollisuuksista ’laatikon ulkopuolella’, kaavoihin kangistumatta”, Eskola lisää.

Lisätietoja:

Malathy Eskola, markkinoinnista vastaava johtaja, Microsoft Oy
+358 40 837 9432
mala.eskola@microsoft.com   

 

Kuva: © Kansallisgalleria | Finnish National Gallery / Pirje Mykkänen

    

Viewing all 22678 articles
Browse latest View live