Markku Pirin 2018–2019 toteutetun Italian kiertueen parhaita paloja ja Lasismi osuuskunnan uusia lasiteoksia Puuvillasalissa 8.9.–18.11.2018
Galleria Himmelblau tuo Markku Pirin Italiassa vuosina 2017–2018 kiertäneen näyttelyn editoituna versiona Tampereelle Finlaysonin Puuvillasalin vaikuttavaan vanhaan teollisuustilaan. Firenzessä, Roomassa ja Venetsiassa kiertänyt näyttely keräsi vajaan vuoden aikana noin 70 000 katsojaa. Näyttely vieraili myös ensimmäisenä suomalaisen taiteilijan näyttelynä maailmankuulussa Muranon lasimuseossa. Näyttelykiertue toteutui yhteistyössä Suomen Rooman suurlähetystön kanssa. Sitä tukivat Suomesta Taiteen edistämiskeskus ja Puustelli sekä Milanosta käsin Niinivirta Transport. Piri on 2018 Suomen Kulttuurirahaston Suurpalkinnolla ja 2017 Pro Finlandia mitalilla palkittu muotoilija-taiteilija.
Näyttelyssä käyvät vuoropuheluun suppeiden sarjojen uniikki lasitaide, Pirin serigrafiat ja maalaukset sekä Eurokankaalle suunnitellun Suomi-teemaisen kangaskokoelman värikylläiset kuosit. Lasiteoksia Piri toteutti neljän muranolaisen mestarin ja riihimäkeläisen Lasismi osuuskunnan kolmen puhaltajan kanssa. Maestrot Pino Signoretto, Simone Cenedese, Matteo Tagliapietra ja Gianni Seguso Muranossa, nuoret mestarit Joonas Laakso, Kaappo Lähdesmäki ja Kimmo Reinikka ovat kaikki huippuja alallaan, ja Piri on ylpeä ja onnellinen intensiivisestä, monivuotisesta yhteistyöstä.
Galleria Himmelblaun näyttelykokonaisuus
Tampereen Finlaysonin alueella sijaitsevassa Puuvillasalissa on esillä näyttelyn editoitu versio, johon Piri kutsui lisäksi mukaan riihimäkeläiset Lasismin yhteistyökumppanit ja ystävät näiden omilla uusilla lasiteoksilla. Tällä halutaan korostaa lasin työstämisessä tärkeää ja parhaimmillaan innoittunutta, puhaltaja-artesaani ja vieraileva taiteilija suhdetta, toisaalta suomalaisten nuoren polven puhaltajien kunnianhimoista ja taidokasta itsenäistä työskentelyä.
– Kun on yhteinen ymmärrys materiaalista ja uskallusta sen mahdollisuuksiin, kun kemiat kohtaavat ja kaikki laittavat omat taitonsa likoon, ja kun sattumaa osataan ohjata, työt syntyvät saumattomasti ja vahvasta hengestä, kuvaa muotoilija-taiteilija Markku Piri.
Himmelblaun näyttelyn monipuolinen oheisohjelma
Tampereen taidemuseo järjestää näyttelyn aikana Työväenmuseo Werstaassa kaksi luentoa:
- 21.9. Markku Piri kertoo Italian kiertueen vaiheista neljän vuoden seikkailuna, taiteen ja tuotannon vaativana projektina, ja yhteistyöstä Muranon ja Riihimäen lasimestareitten kanssa
- 5.10. Lasismi osuuskunnan Kaappo Lähdesmäki kertoo lasin puhaltamisen taidosta ja taiteesta Suomessa tänään ja riihimäkeläisen osuuskunnan työstä perinteen jatkajana.
Yksi esiteltävä Lasismin projekti on esimerkki myös tarpeellisesta kyvystä toteuttaa vaativia sarjatuotteita kun kilpailutuksen perusteella Lasismi sai tehtäväkseen tuottaa 300 kpl Aurinkopulloa Helena Tynellin syntymän 100-vuotisjuhlanäyttelyn puitteissa.
Suomen Elävän perinnön kansallinen luettelo
Suomen Lasimuseon esityksestä Opetus- ja kulttuuriministeriö on juuri liittänyt suupuhalletun lasin valmistuksen Suomen Elävän perinnön ensimmäiseen kansalliseen luetteloon. Taustalla on Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta, jonka Suomi ratifioi vuonna 2013. Galleria Himmelblaun Puuvillasalin näyttely osoittaa, että tämä hauras mutta vahva perinne voi hyvin ja uusiutuu elävien taiteilijoiden ja artesaanien töissä.