Quantcast
Channel: Kulttuuri ja taide - ePressi
Viewing all 22626 articles
Browse latest View live

Vuoden Graafikko 2018 Inka Bell

$
0
0

 

Grafian Vuoden Graafikko 2018 on Inka Bell. Graafinen suunnittelija ja taidegraafikko Inka Bell työskentelee taiteen ja designin välimaastossa keskittyen erityisesti serigrafiaan.

Inka Bell (ent. Järvinen, s. 1981) on monipuolinen graafinen suunnittelija ja taidegraafikko. Hän on omissa serigrafiatöissään onnistunut liittämään digitaalisen kädenjäljen perinteiseen menetelmään tuoden uuden tilallisen ja elämyksellisen ulottuvuuden.

Viimeksi Bell on ollut perustamassa Kalasataman seripajaa, joka on kaikille avoin serigrafiaan keskittyvä työtila Helsingin Kalasatamassa. Seripaja on luonut alalle uutta yhteisöllisyyttä. Bell on tehnyt perinteisestä seripainamisesta ilmiön. Kysynnän kasvaessa hän on yhdessä Robin Ellisin kanssa tuotteistanut liikkuvan serigrafiaworkshopin, Screensaversin, jonka avulla käsillä tekemisen ilosanomaa viedään suoraan yrityksiin.

Inka Bell on tarkka, kokeileva ja pelkäämätön suunnittelija. Hän on ollut mukana perustamassa yhtä tämän hetken menestyneintä suomalaista suunnittelutoimistoa, Tsto:ta, jossa hän oli mukana 2015 saakka. Bellin kokeileva ja yllättävä lähestymistapa graafiseen suunnitteluun sekä kuvan ja typografian suhteen sekoittuminen näkyvät edelleen Tsto:n suunnittelufilosofiassa.

Kuvittajana hän on toiminut Agent Pekan edustamana vuoteen 2013 asti. Oman suunnittelutyönsä lisäksi Inka Bell opettaa serigrafiaa Kuvataideakatemiassa ja graafista suunnittelua Helsinki Design Schoolissa.

Vuoden Graafikon valinneeseen toimikuntaan kuuluivat Mikko ”Vilunki 3000” Viljakainen (Vuoden Graafikko 2017), Katju AroPäivi Häikiö, Arja Karhumaa ja Pauli Kervinen.

 

Vuoden Graafikko 2018 Inka Bellin näyttely ”Zanni” Helsingin Artekissa 29.1.–24.2.2018, (Keskuskatu 1). Bell on tavattavissa näyttelyssä la 3.2.2018 klo 12–15.

 

LISÄTIEDOT:

Vuoden Graafikko 2018 Inka Bell, 050-346 4822, inkajarvinen@gmail.com

Grafian viestintäpäällikkö Katja Ojala, 040-8473875, katja.ojala@grafia.fi

www.inkabell.fi

www.kalasatamanseripaja.com

facebook.com/screensavershelsinki


Sivuaskel 2018 -festivaalin teokset ottavat äänekkäästi tilansa

$
0
0

Zodiakin kansainvälinen nykytanssifestivaali Sivuaskel | Side Step Festival järjestetään tänä vuonna 5.–11. helmikuuta. Kaapelitehtaan esitystiloihin levittäytyvän festivaalin ohjelmisto käsittelee tällä kertaa yhteiskunnallisia ja kulttuurisia valta-asetelmia.

Festivaalin taiteellinen työryhmä ajattelee festivaalia alustana vierailevien taiteilijoiden ajattelulle ja asiantuntijuudelle, sekä tärkeille keskusteluille ajankohtaisista aiheista. Vuoden 2018 esityksiä yhdistää voimakas suhde musiikkiin, äänenkäytön politiikka sekä poikkeuksellinen tietoisuus tilasta, jossa esitykset tapahtuvat.

Festivaalilla nähdään viisi esitystä, koetaan kaksi keskustelutilaisuutta sekä järjestetään kaksi työpajaa ammattilaisille. Festivaalin tuiki tärkeänä kohtaamispaikkana toimii Kaapelitehtaan V-aulaan avautuva Ihana Baari.

Ligia Lewis ensi kertaa Suomeen

Vuoden 2018 Sivuaskeleen päävieras on koreografi ja tanssija Ligia Lewis. Berliinissä vaikuttava Lewis on noussut muutaman vuoden aikana kuumaksi koreografinimeksi, nimenomaan Sivuaskeleella esitettävien teostensa ansiosta.

Festivaalilla nähtävät Sorrow Swag ja minor matter ovat osa Lewisin keskeneräistä ”sininen, punainen, valkoinen” -teostrilogiaa. Teossarja tarttuu identiteetin kysymyksiin ruumiillisuuden kautta.

Sooloteos Sorrow Swagin määrittävä tunne on suru. Tanssija Andrew Hardwidgen esittämän teoksen selkärankana toimii kaksi tekstiä: Samuel Beckettin Not I ja Jean Anouhillin Antigone. Tämä sinisestä ilmestyvä, audiovisuaalisen upottava esitys palkittiin vuonna 2015 Prix Jardin d’Europe -palkinnolla Wienissä.

Kolmen tanssijan minor matter puolestaan pureutuu rakkauden ja vihan tunteisiin punaisen merkeissä. Erittäin fyysinen esitys laittaa esiintyjien kehot koetukselle. Esitys palkittiin viime syksynä New Yorkissa arvostetulla Bessie-palkinnolla kategoriassa ”Outstanding production”.

NOBLE SAVAGEn uusintaesitykset

Festivaalin avaavat odotetut uusintaesitykset Sonya Lindforsin vallankumouksellisesta NOBLE SAVAGE -teoksesta vuodelta 2016. Edelleen ajankohtainen esitys ravistelee yhteiskunnan valtarakennelmia ja repii stereotypiota rakentamalla mustan näyttämön, jossa valkoinen on ”toinen”.

Lindfors myös fasilitoi festivaalin toisen keskustelutilaisuuden taideyhteisö UrbanApan taiteellisen johtajan ominaisuudessa. Yhteisö lanseeraa festivaalilla ensimmäisen version uudesta julkaisustaan Blackness & Postmodern. Samassa yhteydessä järjestetään myös Lindforsin kehittämä dekolonialistinen unelmointisessio (Decolonial Dreaming Session).

Äänen ja kehon törmäyksiä

Sivuaskeleen tämän vuoden oma, häiritsevä ja katarttinen sivuaskel koetaan muusikko ja esitystaiteilija Pan Daijingin esityksen Fist Piece muodossa. Berliinin taide- ja musiikkipiirien terävimmässä leikkauspisteessä työskentelevä Daijing tunnetaan improvisoiduista ja usein väkivaltaisista esityksistään. Fist Piece on esityksellinen jatke Daijingin ylistetylle Lack-albumille.

Myös sivuaskeleen päättävä Iron Mouth sulkee katsojansa äänimassojen sisälle. Koreografiduo Marcela Levin ja Lucía Russon sooloteoksen esittää tanssija Ícaro dos Passos Gaya. Esitys on luonteeltaan helvetillinen, epäkunnioittava, leikkisä, viekoitteleva, kohtuuton, raivoisa, ovela ja seksikäs tanssipurkaus. Teoksen nimi viittaa pohjoisbrasilialaisen musiikkityyliin tecno bregaan, ja tecno brega -juhlissa käytettäviin monumentaalisiin kaiuttimiin (boca de ferro, suomeksi rautakita).

Conversations with Objects on taidehistorioitsija Claudia Mattosin ja Sao Paulon Goethe-Institutin luoma keskustelukonsepti. Sivuaskel toteuttaa siitä oman versionsa yhteistyössä Suomen Goethe-Institutin kanssa. Avoin tilaisuus kutsuu ihmisiä osallistumaan keskusteluun, jonka yksi valittu taide- tai museoesine virittää. Keskustelun lähtökohta on, että objektit ovat sosiaalisia toimijoita kuten ihmisetkin. Keskustelun fasilitoi Goethe-Institut Finnlandin johtaja Isabel Hölzl.

 

SIVUASKEL | SIDE STEP FESTIVAL 2018

Esitykset

5.–6.2. Sonya Lindfors: NOBLE SAVAGE (Pannuhalli)

6.–7.2. Ligia Lewis: Sorrow Swag (Zodiak Stage)

8.–9.2. Pan Daijing: Fist Piece (Valssaamo)

9.–10.2. Ligia Lewis: minor matter (Pannuhalli)

10.–11.2. Marcela Levi & Lucía Russo: Iron Mouth (Zodiak Stage)


Muu ohjelma

7.2. Blackness & Postmodern + Decolonial Dreaming Session (julkaisu- ja keskustelutilaisuus, Valssaamo). Yhteistyössä UrbanApa

8.2. Conversations with Objects (keskustelu, Zodiak Stage). Yhteistyössä Goethe-Institut Finnland

9.2. Side Step Festival Club, with DJ Sansibar (Ihana Baari / V-aula)

10.2. Side Step Festival Club, with DJ Sophia Wekesa (Ihana Baari / V-aula)


Työpajat

7.–9.2. Natalie Abbott: Bad Ideas for a Group

10.2. Marcela Levi & Lucía Russo: Bumping

Sivuaskeleen koko ohjelmisto löytyy verkosta osoitteesta www.zodiak.fi/sivuaskel.


Liput
:
Yksittäisliput: 27,50/20,50/16,50 €
Festivaalipassi (5 esitystä): 55 €

Lippuja ennakkoon: Tiketti

Lisätiedot ja pressilippuvaraukset: Tiedottaja Piia Ahonen, piia.ahonen@zodiak.fi, puh. 09 3154 4729
Lehdistökuvat: www.zodiak.fi > Medialle > Lehdistökuvat > Kevät 2018

Hieno ja koskettava romaani isästä ja tyttärestä - ja dementian heiltä hiljalleen riistävästä vaimosta ja äidistä

$
0
0

 

Voi mikä ilon päivä. Marjatta - Tapion oma rakas Maru - puhkeaa monen sanan mittaisiin lauseisiin kuullessaan, että heillä on rahaa ruokaan. Ja että oma kotikin heillä on, ei tarvitse muuttaa minnekään. Vähitellen ilon päivät kuitenkin vähenevät, taidot kuihtuvat ja sanat katoavat. Muuttokin on lopulta edessä, kun ikääntyvä aviomies ja loputtoman huolen stressaama tytär eivät enää jaksa hoitaa dementiaan yhä syvemmälle vajoavaa äitiä. Sairauden rinnalla väikkyy romaanin toinen taso, jolla nuoret Marjatta ja Tapio tapaavat ja jonka ihanana väriläikkänä heilahtelevat 1950-luvun viskoosimekkojen ja pönkkäalushameitten helmat, Marjatta on nimittäin ollut näppärä ompelija, joka on vaatettanut itsensä ja tyttärensä aina sairauden ensi päiviin asti. 

Anneli Suusaaren esikoisromaani on hellä ja kaunis kuvaus rakkaudesta, hiljaisesta hiipumisesta ja luopumisesta. Tarinassa vilahtelee Hämeenlinna puistoineen, uimarantoineen ja tanssilavoineen, mutta ajankuva ja sairauden riipaiseva musertavuus ovat yleispäteviä - samoin se rauha ja lohdullisuus, joka lopulta valtaa myös lukijan. 

Anneli Suusaari
EI SINNE YLLÄ MYRSKYSÄÄ

ISBN 978-951-23-6388-9
Saatavana myös sähkökirjana

 

Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: Tiina Laaksonen, tiina.laaksonen@karisto.fi, 040 456 4984

 

Tuntuuko tutulta? Suomalaista arkea esittelevä valokuvanäyttely haastaa peilaamaan omaa elämää suhteessa muihin

$
0
0

Miltä sinun arkesi tuntuu: aamuruuhkalta vai pitkiltä aamu-unilta, linjastolounaalta tai kaupasta ohimennen napatuilta eineksiltä? Tuntuuko tutulta -näyttelyssä kymmenen valokuvaajaa on dokumentoinut suomalaista arkea valitsemistaan näkökulmista. Lähtökohtana oli tutkia eriarvoistumiskehitystä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Osaan näyttelyn kuvista voi olla helppo samaistua, osa tuntuu ehkä vieraammilta. Kuvat herättävät ajatuksia esimerkiksi yhteiskunnan palveluiden riittävyydestä, rahahuolista ja läheisten merkityksestä elämän raskaina hetkinä. Mukana on myös paljon onnea ja toiveikkuutta. Mistä syntyy luottamus tulevaan? Voisiko parempi ymmärrys toisistamme kasvattaa kykyämme kokea empatiaa ja yhteenkuuluvuutta? Kuinka pienistä sattumista elämän käänteet ovat lopulta kiinni?

Näyttely pohjautuu Valokuvataiteilijoiden liiton vuonna 2016 toteuttamaan Arjen kuvat -työpajaan, joka oli osa Itä-Suomen yliopiston hallinnoimaa Kaksi Suomea – kasvaako eriarvoisuus? -tutkimushanketta. Hanke kartoittaa eriarvoistumiskehitystä 2010-luvun Suomessa yhteiskuntatieteellistä tutkimusta, journalismia ja valokuvataidetta yhdistämällä.

Työpajassa syntyneiden kuvien rinnalle näyttelyyn on poimittu arjen kuvia Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista 1950-luvulta 2000-luvulle.

 

Tuntuuko tutulta? – Valokuvia suomalaisesta arjesta
7.2.–20.5.2018

Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
tisu 11–18, ke 11–20, ma suljettu
liput 10/5 euroa, Museokortilla ja alle 18-vuotiaille vapaa pääsy

Näyttelyn kuvaajat: Pira Cousin, Aimo Hyvärinen, Susanna Juvakka, Taru Leinonen, Pasi Räsämäki, Arto Timonen, Adolfo Vera, Hannu Väisänen, Mikko Waltari, Saana Wang

Arjen kuvat -valokuvatyöpajan vetäjinä toimivat Ida Pimenoff ja Liisa Söderlund. Työpajassa syntyneet 400 valokuvaa on lahjoitettu Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin. Työpajan rahoitti Koneen säätiö.

Vanhemmat kuvat museon kokoelmista: Helvi Ahonen, Caj Bremer, Helge Heinonen, Ismo Hölttö, Per Olov Jansson, Ben Kaila, Raakel Kuukka, Eino Mäkinen, Kalervo Ojutkangas, Mikko Savolainen, Tapio Vanhatalo, Pekka V. Virtanen

 

Näyttelyn esittely medialle ti 6.2. klo 1011. 

Kuvia pressikäyttöön tästä linkistä
(Google Drive -kansio; kuvan yhteydessä käytettävä kuvakrediitti löytyy tiedostonimestä)

Ilmoittautumiset pressitilaisuuteen, haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Lauri Alaviitala, viestintäasiantuntija
lauri.alaviitala@fmp.fi
050 526 8336

Näyttelyn avajaiset ti 6.2. klo 18–20. Vapaa pääsy.

Näyttely Suomen valokuvataiteen museon sivuilla

 

”Elämäni jakaantuu kahteen osaan. Ensin tulee viikko jonka elän lasteni kanssa ja sitten perään toinen viikko jolloin heidän elämänsä on toisaalla. Elämä on pirstaleina eri puolilla ja siksi tuntuu hyvin ruuhkaiselta ja kiireiseltä – vaikkei mitään hätää olekaan.

”Elämäni jakaantuu kahteen osaan. Ensin tulee viikko jonka elän lasteni kanssa ja sitten perään toinen viikko jolloin heidän elämänsä on toisaalla. Elämä on pirstaleina eri puolilla ja siksi tuntuu hyvin ruuhkaiselta ja kiireiseltä – vaikkei mitään hätää olekaan." Pasi Räsämäki

 

”Kuvasarjani kertoo yksin asuvan aikuisopiskelijan arjesta vuonna 2016. Vuoden merkittävimpiä tapahtumia on olivat ylioppilaskirjoitukset ja se että sain kunnian ryhtyä nuoruudenystäväni tyttölapsen kummisedäksi." – Hannu Väisänen

 

Millaista on pienyrittäjän arki Suomessa? Taru Leinonen on kuvannut kuuden järvenpääläisen pienyrittäjänaisen arkea. Hän lähtee liikkeelle omasta yrityksestään ja jatkaa muiden, samanlaisista lähtökohdista ponnistaneiden, yrittäjien arjen kuvaamista.

”Kuvasin vuoden verran työttömyydestä kärsivän perheen arkea. Ykä Sastamalasta on kahden pojan eronnut isä, puuseppä ja kulttuurin moniosaaja, eli pätkätöiden suvereeni suorittaja." – Aimo Hyvärinen

”Kevättalvella 2016 äidiltäni tulee puhelu. Äiti, mummi, isomummi on kuollut. Vain muutaman päivän ikäinen vauva parkuu olkapäälläni.” – Arto Timonen

Pira Cousin on kuvannut äitiään ja ryhmäkodissa asuvaa veljeään, joka sairastui nuorena skitsofreniaan. Äiti huolehtii veljestä, hoitaa asioita ja hakee hänet usein luokseen viikonloppuisin.

Tampere-talon Teetanssit tarjoavat keväällä maksuttomia tanssihetkiä senioreille

$
0
0

Tampere-talo järjestää keväällä maksuttomat Teetanssit joka kuukauden ensimmäisenä torstaina. Erityisesti senioreille suunnatut ja kaikille avoimet Teetanssit tarjoavat tulijalle ilmaiset iltapäivätanssit, laadukasta livemusiikkia sekä lämminhenkisen teetarjoilun. Teetanssit järjestetään Tampere-talon pääaulassa, ja tanssiaisten musiikista vastaa 12-henkinen Kotkien puhallinorkesteri.

”Haluamme tarjota Teetansseillamme arkea riemastuttavaa ilmaisohjelmaa senioreille. Toivotamme Tampereen alueen tanssinjanoiset lämpimästi tervetulleiksi Tampere-taloon”, kommentoi Tampere-talon ohjelmapäällikkö Timo Suomi. Tanssiaisissa on ilmainen narikkapalvelu, ja teekupillinen tanssin yhteydessä maksaa 50 senttiä.

Tampere-talon Teetanssit keväällä 2018:
Torstai 1.2. klo 15-16.30
Torstai 1.3. klo 15-16.30
Torstai 5.4. klo 15-16.30
Torstai 3.5. klo 15-16.30

Lisätiedot:
Viestintäpäällikkö Jaani Haapasalo, jaani.haapasalo@tampere-talo.fi, +358 50 353 6440

SUPERMARSU-ELOKUVAN PRESSINÄYTÖS TURUSSA 22.1. KLO 9.30

$
0
0


Paula Norosen riemastuttavaan Supermarsu-kirjasarjaan vapaasti perustuva Supermarsu-elokuva saa ensi-iltansa 26.1.

Olet lämpimästi tervetullut elokuvan pressinäytökseen Turun Finnkino Kinopalatsiin ma 22.1. klo 9.30, jonka jälkeen klo 11.00-12.00 on mahdollista kuvata ja haastatella elokuvan lapsipääosan esittäjiä Ella Jäppistä (Emilia) ja Viljami Lahtea (Simo) sekä käsikirjoittajaa Paula Norosta ja ohjaajaa Joona Tenaa.

Ilmoittautuminen ja haastattelupyynnöt mielellään sähköpostitse 19.1. klo 12.00 mennessä: taija.holm@propromotion.fi. Ilmoittautumisen yhteydessä pyydetään ilmoittamaan toimittajan edustama media, sähköpostiosoite, puhelinnumero ja haastattelutoiveet.

Elokuva kertoo alakouluikäisestä Emiliasta, joka huomaa lemmikkimarsunsa pureman jälkeen omaavansa salaisia supervoimia. Samaan aikaan läheisessä merenpoukamassa asuvat Itämeren silakat huutavat apua. Emilia lähtee Supermarsuna taistelemaan puhtaamman veden puolesta ja auttamaan silakoita, ja löytää samalla keinot toimia myös omassa arjessaan urheammin. 

Elokuvassa käytetään poikkeuksellista tuotantotekniikkaa, jossa yhdistetään perinteistä elokuvakerrontaa ja animaatiota. Vastaavaa ei ole Suomessa tässä mittakaavassa tehty aiemmin. 

Elokuvan pääosissa ovat Ella Jäppinen (Emilia), Essi Hellén (Emilian äiti), Arttu Wiskari (Emilian isäpuoli Pertti), Eero Ritala (Emilian isä) ja Viljami Lahti (Simo). Muissa rooleissa nähdään mm. Julius Lehto, Tommi Korpela, Kari Hietalahti, Esko Salminen, Pirjo Lonka, Sam Huber, Jukka Rasila, Pirjo Heikkilä, Pirjo Lonka, Tiina Lymi, Sebastian Rejman ja Roope Salminen. 

Elokuvan ohjaa Joona Tena ja tuottaa Marko Talli tuotantoyhtiö Yellow Film & TV:stä. Osatuottajana on Plotwise Oy. Elokuvan levittää SF Studios. 

Elokuvan tunnusbiisinä on Vilma Alinan ”Uhanalasii”-kappale: http://www.youtube.com/watch?v=Ab6WWllIaUc

Lehdistömateriaali
www.filmikamari.fi/pressit
Tunnus: press
Salasana: noutaja

Joulupukin teemapuisto Kiinaan suomalaisten vetoavulla

$
0
0


Teemapuistoon simuloidaan talvi

Suomalainen Santa Claus Licensing Oy on solminut kiinalaisen Hangzhou Xintiandi Groupin kanssa sopimuksen usean miljoonan euron arvoisesta yhteistyöstä. Yhteistyön tarkoituksena on toteuttaa maailman ensimmäinen Joulupukkisäätiön lisensoima ulkoilmateemapuisto Hangzhoun kaupunkiin, Kiinaan.  

Joulupukin teemapuiston rakentaminen alkaa Hangzhoussa vuoden 2018 aikana ja sen on tarkoitus aueta yleisölle vuonna 2021. Teemapuisto on kooltaan 23 hehtaaria ja sisällöltään kokonaan uudentyyppinen elämyspuisto. Vierailijoita odotetaan paitsi Aasiasta myös ympäri maailman.

Tavoitteena tarjota suomalaisia elämyksiä, osaamista ja teknologiaa 

Hankkeen taustalla on kiinalaisten kuluttajakysyntä elämykselliselle matkailulle. Yhteistyö sai alkunsa keväällä 2017, kun suomalainen konsulttiyhtiö FinC Trade Platform keskusteli yhteistyömahdollisuuksista Hangzhou Xintiandi Groupin (XTD) kanssa. XTD:llä oli tuolloin tavoitteena tuoda Kiinaan arvokkaita ulkomaalaisia aineettomia oikeuksia. Kun FinC Trade Platform kuvasi heille suomalaisen Joulupukin ja siihen liittyvän brändin, kiinnostus heräsi.

Suomi ja Joulupukki ovat kiinalaisen kuluttajan mieleen, joten Joulupukki-brändätty teemapuisto vastaa erinomaisesti Kiinan matkailutarpeeseen. Hanke on kaikin puolin ainutlaatuinen, sillä vastaavaa toteutusta ei vielä löydy maailmalta.

Hankkeen lopullinen arvo perustuu paitsi Joulupukki-brändin IPR-oikeuksiin, mutta myös teemapuiston lopulliseen toteutukseen.

“Haluamme tarjota suomalaista osaamista ja teknologiaa elämyspuiston toteutukseen. Teemapuistoon suunnitellaan talven simulointia erilaisten lumi- ja jääelementtien avulla, mikä olisi etenkin kiinalaiselle turistille valtava elämys”, kertoo Santa Claus Licensing.

Teemapuisto lisää kiinnostusta Suomen matkailuun ja suomalaisiin tuotteisiin

Santa Claus Licensing on tehnyt vuodesta 2013 lähtien työtä Joulupukki-tuotteiden ja -palveluiden lisensoinnin eteen. Santa Claus -kumppanuuksia on jo yli sadan yrityksen kanssa (mm. Arabia, Finavia, Finnair, Veikkaus, Alfmix, Sheraton, VR, Posti, Suomen Moneta). Joulupukin tuotemerkillä brändättyjen tuotteiden avulla suomalaiset yritykset saavat teemapuiston myötä maailmanlaajuista näkyvyyttä ja uuden myyntikanavan tuotteilleen. Yhteistyö tulee vaikuttamaan Suomi-mielikuvaan Kiinassa ja luo merkittävän Suomi-jalanjäljen.  

“Uskomme, että teemapuisto lisää kysyntää myös Suomen matkailulle ja tekee tunnetuksi suomalaista Joulupukkia ja Suomea sen kotimaana”, arvioi Santa Claus Licensing hankkeen kokonaisuutta.

Mikä Hangzhou?

  • Zhejiangin provinssin pääkaupunki

  • Hangzhoun metropolialue on Kiinan 4. suurin, noin 21 miljoonaa asukasta

  • Noin 100 miljoonaa kiinalaista ja ulkomaalaista turistia vuosittain

  • Kiinan kauneimpia kaupunkeja, historia ja luonto vahvasti läsnä


Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Petri Paarnio
Santa Claus Licensing Oy
puh. +358 50 432 8872

www.santaclauslicensing.fi
www.santaclausfinland.fi
www.arcticworldofsantaclaus.com
www.lahjapaja.fi


@finnishsanta
@arcticworldofsantaclaus
@bestgiftfromfinland


Hangzhou Xintiandi Group
Hangzhou Xintiandi Group on merkittävä kiinalainen kiinteistösijoittaja ja liiketoiminnan kehitysyhtiö. Yhtiön kokonaisinvestointi Joulupukin teemapuiston alueelle tulee olemaan yli 2 miljardia euroa.

FinC Trade Platform
Suomalainen Kiinaan erikoistunut konsultointiyritys, FinC Trade Platform on tehnyt yhteistyön mahdollistavan pohjatyön Santa Claus Licensing Oy:lle. 

SUPERMARSU-ELOKUVAN PRESSINÄYTÖS TAMPEREELLA 22.1. KLO 14.00

$
0
0


Paula Norosen riemastuttavaan Supermarsu-kirjasarjaan vapaasti perustuva Supermarsu-elokuva saa ensi-iltansa 26.1.

Olet lämpimästi tervetullut elokuvan pressinäytökseen Tampereen Finnkino Plevnaan ma 22.1. klo 14.00, jonka jälkeen klo 15.30-16.30 on mahdollista kuvata ja haastatella elokuvan lapsipääosan esittäjiä Ella Jäppistä (Emilia) ja Viljami Lahtea (Simo) sekä käsikirjoittajaa Paula Norosta ja ohjaajaa Joona Tenaa.

Ilmoittautuminen ja haastattelupyynnöt mielellään sähköpostitse 19.1. klo 12.00 mennessä: taija.holm@propromotion.fi. Ilmoittautumisen yhteydessä pyydetään ilmoittamaan toimittajan edustama media, sähköpostiosoite, puhelinnumero ja haastattelutoiveet. 

Elokuva kertoo alakouluikäisestä Emiliasta, joka huomaa lemmikkimarsunsa pureman jälkeen omaavansa salaisia supervoimia. Samaan aikaan läheisessä merenpoukamassa asuvat Itämeren silakat huutavat apua. Emilia lähtee Supermarsuna taistelemaan puhtaamman veden puolesta ja auttamaan silakoita, ja löytää samalla keinot toimia myös omassa arjessaan urheammin. 

Elokuvassa käytetään poikkeuksellista tuotantotekniikkaa, jossa yhdistetään perinteistä elokuvakerrontaa ja animaatiota. Vastaavaa ei ole Suomessa tässä mittakaavassa tehty aiemmin. 

Elokuvan pääosissa ovat Ella Jäppinen (Emilia), Essi Hellén (Emilian äiti), Arttu Wiskari (Emilian isäpuoli Pertti), Eero Ritala (Emilian isä) ja Viljami Lahti (Simo). Muissa rooleissa nähdään mm. Julius Lehto, Tommi Korpela, Kari Hietalahti, Esko Salminen, Pirjo Lonka, Sam Huber, Jukka Rasila, Pirjo Heikkilä, Pirjo Lonka, Tiina Lymi, Sebastian Rejman ja Roope Salminen. 

Elokuvan ohjaa Joona Tena ja tuottaa Marko Talli tuotantoyhtiö Yellow Film & TV:stä. Osatuottajana on Plotwise Oy. Elokuvan levittää SF Studios.

Elokuvan tunnusbiisinä on Vilma Alinan ”Uhanalasii”-kappale: https://www.youtube.com/watch?v=Ab6WWllIaUc

Lehdistömateriaali
www.filmikamari.fi/pressit
Tunnus: press
Salasana: noutaja


Kuudesluokkalaisten pienoisyhteiskunnassa Yrityskylässä tiede ja taide kuuluvat kaikille

$
0
0

Kuudesluokkalaisten oma yhteiskunta Yrityskylä Itä-Suomi uudistuu syksyllä 2018. Kuntien ja yritysten lisäksi uutta toimintakautta ovat mahdollistamassa Saastamoisen säätiö sekä OLVI-säätiö. Saastamoisen säätiön tuella tiede ja taide tulevat näkymään entistä enemmän kaikissa valtakunnallisissa Yrityskylissä.

Yrityskylä Itä-Suomen uusi toimintakausi alkaa syksyllä 2018. Tavoitteena on, että syksyyn mennessä Yrityskylissä on ehditty testata erilaisia tieteen ja taiteen oppimistehtäviä, jotta parhaat käytännöt saadaan valtakunnalliseen käyttöön uuden kauden alkaessa syyskuussa.

- Yrityskylän vaikuttavuus Itä-Suomessa on merkittävä. Meillä on vuodesta 2011 alkaen vieraillut jo 30 000 oppilasta. Yrityskylä Itä-Suomessa Kuopiossa tulee seuraavan kolmen vuoden aikana vierailemaan 14 000 kuudesluokkalaista ja 7500 yhdeksäsluokkalaista. Meillä on suuri vastuu antaa heille mahdollisimman monipuolinen kuva yhteiskunnasta, kertoo Yrityskylä Itä-Suomen aluepäällikkö Karoliina Kettunen.

- Yrityskylässä vierailee valtakunnallisesti vuosittain noin 60 000 koululaista. Nyt jokaisella oppilaalla on mahdollisuus oivaltaa tieteen ja taiteen merkitys yhteiskunnassamme, sanoo Petteri Karttunen, Saastamoisen säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Tiede ja taide osaksi jokaisen oppilaan Yrityskylä-päivää

Yrityskylissä testataan heti tammikuusta alkaen erilaisia tapoja tuoda tiedettä ja taidetta lähemmäs oppilaita ja parhaat käytännöt otetaan käyttöön valtakunnallisesti. Osana Yrityskylä-päivää oppilailla on esimerkiksi mahdollisuus osallistua kulttuuri- tai taidetyöpajaan tai suorittaa toimintarata, jonka varrella on tieteeseen, taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä toimintapisteitä. Lisäksi taide- ja tiedeammatteja lisätään jokaisen Yrityskylän toimintaan.

Yrityskylän toimintaa koordinoi Taloudellinen tiedotustoimisto TAT.

Lisätietoja:

Yrityskylä Itä-Suomen aluepäällikkö Karoliina Kettunen, puh. 050 322 1641

 

Adalmiinan helmi -näytelmä on Topeliuksen juhlavuoden merkkipaalu

$
0
0

Kirjailija, professori ja valtioneuvos Zacharias Topelius syntyi 14.1.1818 Uudessakaarlepyyssä. Hänen syntymästään on siis kulunut 200 vuotta. Suomalaiset muistavat Sakari Topeliuksen ennen kaikkea opettavaisten lastensatujen kirjoittajana, ja niistä rakastetuimpia on luonteen hyveitä tutkiva Adalmiinan helmi. Topeliuksen juhlavuoden kunniaksi tämä klassinen satu nähdään nyt Tampereen Työväen Teatterissa uutena näyttämösovituksena, jonka on kirjoittanut Anna Krogerus.

Adalmiinan helmi saa ensi-iltansa Eino Salmelaisen näyttämöllä 18.1.2018 klo 18:30. Kevätkaudella näytäntöjä järjestetään yli 20, mukana niin esikoulu- ja koululuokille sopivia aamupäiväesityksiä kuin ilta- ja viikonloppuesityksiä perheille.

Adalmiinan helmen ohjaa Anne Rautiainen. Helsinkiläisen Rautiaisen uusimpia ohjauksia ovat mm. Mestari ja Margarita (Suomen Kansallisteatteri), Alfanaaras (Lahden kaupunginteatteri) ja Frida (Kuopion kaupunginteatteri). Lastennäytelmiä Rautiainen on aiemmin ohjannut esimerkiksi Joensuun kaupunginteatteriin (Ihmemaa Oz), Helsingin Juhlaviikoille (Onnellinen prinssi) ja Teatteri Hevosenkenkään (Poika ja tähti).

Lavastuksen ja puvut Adalmiinan helmeen on suunnitellut Pirjo Liiri-Majava, joka toimi skenografina myös TTT:n edellisessä Eino Salmelaisen näyttämön lastenteatterituotannossa Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus. Yhteistyössä Teatteri Siperian kanssa toteutettu esitys sai valtakunnallisen Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon (Suomen Teatterit ry ja Suomen Assitej ry). Lisäksi Tampereen Työväen Teatterin työ lastenkulttuurin hyväksi sai tunnustusta Lampun henki -palkinnon muodossa. Adalmiinan helmen valosuunnittelusta vastaa Juha Haapasalo ja äänisuunnittelusta Kyösti Kallio. Adalmiinan roolissa nähdään Katariina Havukainen (Näty) ja muissa rooleissa Verneri Lilja, Teija Auvinen, Auvo Vihro, Jukka Saikkonen, Sonja Halla-aho ja Milla Länsiö.

Esitystä suositellaan 6-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Liput 23 € (koululaisryhmät opettajan johdolla 15 € / lippu). Kesto noin 1:45 (sisältää väliajan).


Pressikuvat:
http://www.ttt-teatteri.fi/mediagalleria/adalmiinan-helmi-pressikuvat

Lisätiedot:
tiedottaja Mika Kauhanen, puh. 050 401 8252, mika.kauhanen@ttt-teatteri.fi

 

SKS:n kirjakeväässä 2018 kuuluu ääniä läheltä ja kaukaa

$
0
0

 

SKS:n kevään 2018 kirjoissa kuuluvat äänet läheltä ja kaukaa. Marjut Hjeltin Loitsujen kirja kertoo esivanhempiemme unohtuneesta taikuudesta, ja pitkän odotuksen jälkeen uudelleen ilmestyvä Suomalaisten muinaisusko johdattaa meidät kulttuurimme tummiin ja syviin alkulähteisiin. Keisarit ja kurtisaanit kurkistaa antiikin roomalaisten perheiden kulissien taakse ja Malva ja mulperi avaa portit entisaikojen puutarhoihimme. 

Läheltä kantautuu myös ajankohtaisia ääniä: Maryan Abdulkarimin ja Eveliina Talvitien Noin 10 myyttiä feminismistä murtaa sitkeästi eläviä käsityksiä ja kutsuu kaikki lukijansa yhteisille myyttikesteille. Nuoruuden ääni puolestaan on ainutlaatuinen kokoelma ylioppilasaineita tunnetuilta suomalaisilta Karo Hämäläisestä Sofi Oksaseen.

Tutustu kaikkiin kevään kirjoihimme:

Selaa sähköistä katalogia
Lataa katalogi pdf-muotoisena
Tutustu kirjoihin verkkosivuillamme 

Marjut Hjelt: Loitsujen kirja

Loitsujen kirja vie lukijan maagiseen aikaan, jolloin eneiden tarkkaileminen ja loitsiminen kuuluivat suomalaisen kansan arkeen. Esivanhemmillamme oli loitsuvarasto lähes joka lähtöön: loitsuilla sytytetään tai kylmennetään rakkaus, parannetaan sairauksia, torjutaan varkaita, suojellaan kotieläimiä ja vaikutetaan sääilmiöihin. Suomalaisella loitsuperinteellä on yhteisiä piirteitä myös muinaisten kulttuurien kuten Egyptin ja Mesopotamian maagisen tradition kanssa. 

Maryan Abdulkarim & Eveliina Talvitie: Noin 10 myyttiä feminismistä

Maryan Abdulkarim ja Eveliina Talvitie. Kaksi suomalaista naista. Kaksi erilaista elämää. Kaksi ikäpolvea. Molemmista tuli isona feministi.  Abdulkarim ja Talvitie ovat kohdanneet paljon sitkeästi eläviä feminismiin liittyviä uskomuksia ja hokemia, joista useat eivät pidä paikkansa. Tässä kirjassa nuo myytit murretaan, kuoritaan ja pilkotaan paloiksi. Tarjolla on herkullisia väitteitä ja sitäkin herkullisempia vastaväitteitä. Tunnettujen tekijöiden tärkeä ja ajankohtainen keskustelunavaus ilmestyy Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.2018.

Teija Alanko: Malva ja mulperi – Poimintoja entisajan puutarhoista

Suomalaisten puutarhojen historia kulkee linnojen ja luostarien yrttitarhoista kartanoiden upeisiin puistoihin, apteekkarien lääkekasviviljelmiin ja kasvitieteellisiin puutarhoihin. Näyttävästi kuvitettu Malva ja mulperi kuljettaa lukijansa puutarhasta toiseen ja selvittää samalla, miten historian tapahtumat ja uudet vaikutteet ovat muokanneet puutarhakulttuuriamme. Teoksessa esitellään lisäksi yli 50 vanhaa puutarhakasvia päärynästä sitruunaan ja ruusumalvasta iisoppiin.

Anne Helttunen, Sari Hyytiäinen, Ulla Koivukangas ja Liisa Vartiainen (toim.): 
Nuoruuden ääni – Ylioppilasaineiden valioita

Ylioppilasaineen kirjoittaminen on jokaista lukion käynyttä ikäluokkaa yhdistävä kokemus. Nuoruuden ääni  -kirjaan on koottu tunnettujen suomalaisten ylioppilasaineita vuosien varrelta. Tämä ainutlaatuinen teos sisältää muun muassa Eino Leinon, Paavo Haavikon, Karo Hämäläisen, Juha Itkosen ja Sofi Oksasen aineet. Mitä he ovat ajatelleet ja mistä he ovat kirjoittaneet omana ylioppilaskeväänään?

Uno Harva: Suomalaisten muinaisusko

Suomalaisilla on muiden kulttuurien tapaan omat vanhat jumalansa ja myyttinen menneisyytensä. Suomalaisten muinaisusko esittelee suomalaista esikristillistä uskomusmaailmaa ja selvittää, miten jumalat ja uskonto sulautuivat menneiden aikojen ihmisten arkeen ja juhlaan. Ensi kertaa vuonna 1948 julkaistu suomalaisen mytologiantutkimuksen merkkiteos kokoaa uskontotieteen uranuurtaja Uno Harvan elämäntyön yksiin kansiin. Turun yliopiston uskontotieteen emeritusprofessori Veikko Anttonen on kirjoittanut teokseen uudet jälkisanat.

Jussi Rantala (toim.): Keisarit ja kurtisaanit – Perhe, valta ja seksi antiikin Roomassa

Keisarit ja kurtisaanit sukeltaa yhteiskunnan tärkeimmän yhteisön, perheen, kulissien taakse. Perhesuhteilla oli antiikin Roomassa valtava sosiaalinen merkitys ja perheen hyvällä maineella keskeinen rooli yläluokkaisten sukujen valtataisteluissa. Rooman valtakunnassa valta kytkeytyi myös eroottisiin suhteisiin ja esimerkiksi prostituutio oli olennainen osa seksuaalikulttuuria. Vaikka roomalainen perhekäsitys poikkeaa omastamme monessa suhteessa hyvin paljon, on moni asia kuitenkin pysynyt yllättävän muuttumattomana.


Lisätiedot ja kirjoittajien yhteystiedot: 
Markkinointikoordinaattori Marianne Hiirsalmi, marianne.hiirsalmi@finlit.fi, p. 050 501 9510

Arvostelukappalepyynnöt: 
arvostelukappaleet@finlit.fi 

Torikaupan tarinat Lappeenrannan pääkirjastossa 25.1.

$
0
0

FT Sari Tuuva-Hongisto esittelee kirjaansa Torikaupan tarinat, joka sisältää Lappeenrannan kauppatorin muistitietohistoriaa, pääkirjaston lainaushallissa torstaina 25.1. klo 18 -19.30.

Paikalla on myös pitkäaikainen torimyyjä Airi Musto ja yleisöllä on mahdollisuus muistella yhdessä toriin ja torikauppaan liittyviä sattumuksia vuosien varrelta.

Ystävällisin terveisin,
Merja Rostila
erikoiskirjastonhoitaja
Lappeenrannan kaupunginkirjasto
040 6811874
merja.rostila@lappeenranta.fi

Lapin Alueatteriyhdistyksen hallitus ei riitele

$
0
0

Rovaniemen Teatterin hallintojohtaja Sari Alatalo ja Lapin alueteatteriyhdistyksen entinen puheenjohtaja Maarit Airaksinen ovat pettyneitä siihen, että Rovaniemen kaupunginhallitus ei ole käsitellyt Hannu Ovaskaista koskevaa erottamispyyntöä. Alueteatteriyhdistys on vaatinut Ovaskaisen erottamista epäasiallisen käytöksen sekä luottamuspulan vuoksi. Ovaskainen on aiemmin saanut epäasiallisesta käytöksestä vakavan huomautuksen kaupunginhallitukselta.

- Tämä on käännetty riidaksi. Meillä ei ole riitaa. Kaupunginhallituksen tiedotteessa Liisa Ansala toteaa, etteivät teatterin kiistat ratkea erottamisella. Kyse on epäluottamuksesta, eikä kiistoista, toteaa Maarit Airaksinen, joka on ollut Lapin Alueteatteriyhdistyksen puheenjohtajana vuoden 2017 loppuun.

Hallintojohtaja Sari Alatalo on pettynyt, koska alueteatterin jäsenkuntien mielipide ei ole tullut kuulluksi kaupunginhallituksessa.

- Olemme ylpeitä alueteatteristatuksesta. Kannamme huolta siitä, että jäsenkuntien syyskokouksen näkemys epäluottamuksesta on ohitettu.

Airaksinen haluaa avata käsittelyn vaiheita ja muistuttaa, mistä Ovaskaisen epäasiallisen käytöksen selvittely on alkanut. Teatterin hallituksen tavoitteena on ollut todentaa, että hallituksen jäsen ei nauti hallituksen luottamusta, eikä ole yhteistyökykyinen tekemään hallitustyötä. Airaksisen mukaan lähtökohtana on ollut asian rakentava ja lainmukainen käsittely.   

- Ydin on hallituksen jäsenen epäammattimainen käytös sekä luottamuspula. Olemme koko selvityksen ajan painottaneet, että tätä asiaa ei hoideta julkisuudessa, sosiaalisessa mediassa tai lehtien palstoilla vaan rakentavasti ja henkilökohtaisesti avointa sekä luottamuksellista hallintoa noudattaen. Ensimmäisestä hetkestä lähtien kaupungin lakimies Pekka Lemmetty on ollut mukana ja varmistanut käsittelyn lain mukaiseksi. Meillä on ollut useita kokouksia, joissa Ovaskaista on kuultu. Olemme pitäneet myös puhelinkeskusteluita ja sähköpostikokouksia tämän asian tiimoilta. Ei ole ollut riitaa vaan selvittelyä, joka koskee epäluottamusta hallituksen jäsentä kohtaan. Ovaskainen ei ole millään lailla katunut käytöstään ja osoittanut, että haluaisi ratkaista asian yhteistyössä, Airaksinen selventää.

Hallintojohtaja Sari Alatalo kertoo, kuinka Ovaskaista on kuultu useassa hallituksen kokouksessa.

- Meillä on ollut useita kokouksia. Lokakuun 4. päivän kokouksessa Ovaskainen totesi, ettei hän ole teatterin hallitukselle tilivelvollinen, että tällä on julkiset vaikutukset ja että hän tulee kertomaan asioita kaupunginhallituksessa. Hän ei ole selventänyt, mitä asioita, kertoo Alatalo.

Alueteatteriyhdistyksen hallituksen kokousten ohella puheenjohtaja ja teatterin johto ovat kääntyneet Rovaniemen kaupunginhallituksen puoleen.

- Ensimmäiseksi me lähdimme hoitamaan asiaa kaupunginjohtaja Esko Lotvosen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansalan kanssa. Ratkaisukeskeisesti sekä hyvää ja avointa hallintoa noudattaen menimme kaupunginjohtajan puheille, Airaksinen selventää.

Alatalo ja Airaksinen haluavat oikaista julkisuuteen tulleita väitteitä teatterin hallituksen passiivisesta otteesta.

- Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Maarit Simoska väittää, että hallitus on ollut haluton puuttumaan asiaan ja että olisi ollut helpompia tapoja selvittää asiaa. Hallitus on aktiivisesti pyrkinyt selvittämään luottamuspulaa. Yhdistyksen hallituksella on ollut selkeä ja yksimielinen päätös siitä, miten asia pitää hoitaa. Siitä on yksimielinen esitys syyskokoukselle. Kaupunginhallitus on lähtenyt toiselle reitille. Heidän linjansa on, että tämä on riita kahden ihmisen välillä, Airaksinen kertoo.

Airaksisen mielestä oikaisua vaatii myös Hannu Ovaskaisen haastattelu Ilta-Sanomissa, jossa hän kertoo haluavansa tutkia hallinnon epäselvyyksiä.

- Hän ei ole tuonut hallitukselle yhtään kysymystä epäselvyyksistä. Hallintojohtaja on käynyt jokaisessa kokouksessa tilannekatsauksessaan läpi hallinnon asiat. Hallitus on ollut tietoinen niistä koko ajan.  

Julkisuudessa on tullut esiin myös väitteitä Rovaniemen Teatterin työilmapiiristä. Ylen haastattelussa alueteatteriyhdistyksen hallituksen jäsen Leena Jääskeläinen toteaa, että teatterin henkilökunnalle pitäisi osoittaa ulkopuolinen taho, jolle uskaltaisi kertoa oikeaa kuvaa työilmapiiristä.

- Olemme tehneet tutkimuksia työilmapiiristä. Valmeri- ja henkilöstökyselyn tulokset näyttävät hyviä tuloksia. Pitää muistaa myös, että meidän henkilökunta laati Hannu Ovaskaista koskevan epäluottamuslauseen kaupunginhallitukselle. Henkilökunnasta vetoomuksen allekirjoitti 38 henkilöä ja kaksi ei allekirjoittanut. Se kertoo yhtenäisestä näkemyksestä ja hyvästä yhteishengestä, Sari Alatalo toteaa. 

 

Lisätietoja saat hallintojohtaja Sari Alatalolta: sari.alatalo@rovaniementeatteri.fi, 0400 282483. 

Neuvontajärjestöjen #pystyn2018 #jojagkan2018 kampanjan tavoitteena opettaa arjen taitoja 10 000 nuorelle

$
0
0

Johtavat neuvontajärjestöt käynnistävät tänään yhdessä #pystyn2018 #jojagkan2018 kampanjan, joka haastaa koko Suomen kansan opettamaan nuorille arjen ja käden taitoja. Tavoitteena on opettaa nuorille vähintään 10 000 taitoa kampanja-aikana 15.1.–31.10.2018.

Kampanjalla järjestöt haluavat kutsua ihmiset jakamaan osaamista ja opettamaan nuorille niitä taitoja, joita nuori itse tarvitsee sujuvaan arkeen. Opetettava taito voi olla esimerkiksi leivontaa, ruoanlaittoa, siivousta, nikkarointia, remontointia, raha-asioiden hoitamista tai käsitöitä.

#pystyn2018 #jojagkan2018 kampanjan avulla tuodaan näkyväksi arkisia kodin ja arjen töitä, joita tarvitsemme jatkuvasti. Kampanjan avulla halutaan nostaa koti- ja käsitöiden arvostusta.

Osallistuminen kampanjaan on helppoa

Nuorelle opetetun taidon voi kirjata joko:

Taitojen kertymistä voi seurata reaaliajassa kampanjan kotisivuilla.

Lisätiedot

KAAKKO18-näyttelyn lehdistötilaisuus Lappeenrannan taidemuseossa torstaina 18.1. klo 10

$
0
0

Tervetuloa Lappeenrannan taidemuseon ja Kaakon taiteen järjestämän KAAKKO18-näyttelyn lehdistötilaisuuteen torstaina 18.1.2018 klo 10

KAAKKO18-näyttely sukeltaa läheisyyden eri ulottuvuuksiin ja samalla tarjoaa laajan näkemyksen
kaakkoissuomalaisesta visuaalisesta taiteesta. Näyttelyn teokset ja taiteilijat valitsivat kuvataiteilija Komugi Ando ja muotoilija-kuraattori Teemu Salonen. Ando ja Salonen ovat tunnettuja taidekeskus Ars Auttoisen ylläpitäjinä ja kuraattoreina.

Lehdistötilaisuudessa ovat paikalla Komugi Ando ja Teemu Salonen sekä Kaakon taiteen ja Lappeenrannan taidemuseon edustajat.

Näyttely on esillä Lappeenrannan taidemuseossa 20.1.-18.3.2018

 

Mikko Pirinen

amanuenssi / curator

Lappeenrannan taidemuseo / Lappeenranta Art Museum

Kristiinankatu 8-10

PL 239 / P.O. Box 239

FI-53101 Lappeenranta, Finland

Mobile +358 40 522 6280

 

mikko.pirinen@lappeenranta.fi

http://www.lappeenranta.fi/museot

https://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot


Tiedote: Parasta elämässä -esityksen ensi-ilta 19.1. Turun Kaupunginteatterissa

$
0
0

Parasta elämässä - surullisen hauska monologi masennuksesta

Mitkä asiat tekevät elämästä elämisen arvoista? Ja miksi niitä pitää listata?

Parasta elämässä on liikuttava, toiveikas ja hauska kertomus kroonisesti masentuneen äidin pojasta. Äidin itsemurhayrityksen jälkeen poika alkaa äitiä piristääkseen listata asioita, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista. Niitä pieniä ja isoja asioita, joita meidän kaikkien on hyvä palauttaa välillä mieleen. Pojan kasvaessa aikuiseksi myös lista jatkaa kasvamista ja tavoittaa yhä useampia ihmisiä.

Näytelmän aiheena masennus on harvinainen, vaikka aihe koskettaakin monia. Tässä esityksessä teemaa käsitellään lämminhenkisen lempeällä ja komediallisella otteella, vuorovaikutuksessa yleisön kanssa. Monologiesityksen on ohjannut pitkän linjan komediataituri Pentti Kotkaniemi ja tarinaa kuljettaa Suomen tunnetuimpiin näyttelijöihin kuuluva karismaattinen Martti Suosalo. Näitä tekijöitä yhdistää muun muassa Kiviä taskussa -menneisyys Helsingin Kaupunginteatterissa (2002). Suosalon mestarillista näyttelijäntyötä pääsee Turussa seuraamaan myös aivan lähietäisyydeltä, sillä 54 vip-paikkaa on sijoitettu näyttämölle.

Parasta elämässä perustuu nuoren brittikirjailija Duncan Macmillanin näytelmään Every Brilliant Thing (2013), jonka esitti alun perin koomikko Jonny Donahoe. Sen jälkeen Macmillan on hurmannut kriitikot ja yleisön riippuvuuksista kertovalla People, Places and Things -näytelmällä (2015). Komediallinen Every Brilliant Thing nähtiin viime keväänä Kemin kaupunginteatterissa nimellä Miljoona hyvää syytä.

Kuvat: https://www.flickr.com/photos/138427632@N04/sets/72157664695769648

Parasta elämässä -monologiesitys

Ensi-ilta Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä perjantaina 19.1. klo 19.
Esitys on vuorovaikutteinen eikä siinä ole väliaikaa.
Esityksen voi katsoa katsomosta tai näyttämön vip-paikoilta.
Liput: 38/36/34 € (katsomo ja vip-paikat samaan hintaan).

Työryhmä:

Teksti: Duncan Macmillan ja Jonny Donahoe
Ohjaus ja suomennos: Pentti Kotkaniemi
Näytelmän esittävät: Martti Suosalo ja yleisö
Valosuunnittelija: Petri Suominen
Äänisuunnittelija: Tuomas Rissanen

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Emmi Kantonen
Verkko- ja viestintäkoordinaattori
Turun Kaupunginteatteri
+358 50 400 2766
emmi.kantonen@turku.fi

Pikseli Arcade vuodessa Euroopan suurimmaksi

$
0
0

Virtuaalitodellisuuden vuosi 2017

 
Virtuaalitodellisuuden (VR) markkinat kasvoivat vuoden 2017 aikana huimasti.  Uusien pelien ja elokuvien sekä teknologian myötä myös VR-viihdepuistot yleistyivät Aasiassa, Pohjois-Amerikassa sekä Suomessa. Steam on VR-pelien suurin jakelualusta. Tällä hetkellä Steamissa on noin 1000 virtuaalitodellisuutta tukevaa peliä, ja uusia julkaisuja tulee melkein päivittäin. Suomessa on tällä hetkellä useita pelistudioita, jotka valmistelevat omia VR-kokemuksiaan julkaistavaksi vuoden 2018 aikana.
 
Virtuaalitodellisuuden kotikäyttö on edelleen haasteellista laitteiden vaatiman valtavan prosessoritehon sekä laitteiden monimutkaisuuden vuoksi. Virtuaalitodellisuuden kotikäytön odotettiin yleistyvän, mutta VR-kykenevien tietokoneiden hintojen pysyessä pilvissä, ei tavallinen kuluttaja innostunut sijoittamaan useita tuhansia VR-kokemuksien kotikäyttöön. Laitteiden kehittyessä huimaa vauhtia näytönohjaimilta vaaditaan yhä suurempia tehoja ja kotikäyttäjä olisi jatkuvassa päivityskierteessä.
 
Laadukkaimmat kokemukset luodaan tällä hetkellä HTC Vive -laitteilla, joiden avulla pelaaja voi liikkua fyysisesti keinotekoisesti luoduissa ympäristöissä. Teknologia kehittyy koko ajan tukemaan yhä laajempia fyysisiä tiloja laitteiden langattomuuden yleistyessä.

 

Ensimmäinen virtuaalipuistojen ketju Euroopassa

 
Pohjoismaiden ensimmäinen virtuaalipuisto Pikseli avasi ovensa tammikuussa 2017 Vantaan viihdekeskus Flamingoon. Yleisö löysi nopeasti täysin uudenlaisen viihteen muodon. VR-kokemukset kiinnostavat niin eläkeläisiä kuin lapsiperheitä. Pikselin suosio yllätti omistajat ja toinen toimipaikka perustettiin 2017 syksyllä Espoon Isoon Omenaan. Pikselin tähtäimessä on ollut alusta asti ketjuttaminen, ja konsepti on rakennettu tätä silmällä pitäen. Toisen toimipisteen avaaminen oli nopeatempoinen projekti.
 
Virtuaalitodellisuuden kokemuksien myyminen ja pelien hallinta vaativat Pikseliltä oman järjestelmän kehittämistä. Tällä hetkellä maailmalla on vain muutama samankaltainen ohjelmisto, vaikka VR-keskuksia ponnahtelee ympäri maailmaa.  Markkinat ovat valtavat. Pikseli tuotteisti oman hallintajärjestelmän lisäksi myös kokemuskeskuksen sisustuksen sekä pelitilat. Pikseli-toimitus tilataan tehtaalta "avaimet käteen" -periaatteella ja se pystytään toimittamaan muutamassa viikossa tilauksesta.
 

Pikseli Arcade vientituotteeksi

 
Tällä hetkellä virtuaalitodellisuutta hyödyntäviä kokemuskeskuksia syntyy eniten Aasian maissa, jossa voi parhaimmillaan joutua jonottamaan viikkoja päästäkseen VR-huvipuistoon. Euroopassa ja pohjoismaissa on paljon pieniä yrittäjiä, jotka tarjoavat VR-kokemuksia internetkahviloiden tyyliseen tapaan muutaman VR-laitteiston turvin. Pikselin tähtäimessä on rakentaa elämyspuistoja parhaille paikoille suuriin ostoskeskuksiin. Tähtäimessä on tarjota virtuaalitodellisuuden uusimpia elämyksiä mahdollisimman isolle joukolle. Pikseli onkin liittoutunut mm. suomalaisten VR-peliyritysten kanssa ja suunnitelmissa on toimia jakeluverkostona sekä testipaikkana uusimmille peleille ja kokemuksille.
 
Pikseli valittiin heinäkuussa Nordic VR Startups -yrityshautomoon. Yrityskiihdyttämön pääsijoittajia ovat japanilainen peliyhtiö Gumi Inc. sekä Nordisk Film. Kiihdyttämön tarkoituksena on viedä virtuaalitodellisuuteen perustuvaa pohjoismaista osaamista maailmalle.
 
 

LISÄTIEDOT:

 
 
Jan Hursti
CEO / Founder
Pikseli Arcade / Virva VR Oy
jan.hursti@virvavr.fi
+358 50 525 3809
 
Mirka Löfman
Operatiivinen johtaja
Pikseli Arcade / Virva VR Oy
mirka.lofman@virvavr.fi
+358 50 365 8228

Vuoden karikatyyppi on Jan Vapaavuori

$
0
0

 

Karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarpit on valinnut vuoden 2017 karikatyypiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren. Killan vuosinäyttely ”Skarpit trumputtaa” esittelee ajankohtaisia karikatyyrejä ja pilapiirroksia Päivälehden museossa 17.1.–18.2.2018.

HUOM: Kuvalinkit viestin alaosassa!

Skarppien mielestä Vuoden karikatyypiksi valittu Jan Vapaavuori on persoonallisen näköinen ja karismaattinen henkilö. Perusteluissa skarpit toteavat, että Vapaavuori oli ollut vuonna 2017 runsaasti esillä mediassa otettuaan osaa pormestarikisaan ja voitettuaan sen. Hän ei ole jäänyt sivuun, vaan on tuonut esiin mm. pääkaupungin merkitystä ja sote-uudistuksen ongelmia. 

”Helsinki on selvästi saanut isännän, joka rohkaisee myös muiden kaupunkien johtajia ottamaan roolin oman asuinpaikansa puolestapuhujina.” Erityisesti skarppeja ilahdutti huomata, että Jan Vapaavuori käytti pormestarikampanjassaan itsestään tehtyä karikatyyriä.

Skarpit on Grafian alainen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta. Vuoden karikatyyppi -nimitys on kunnianosoitus, joka myönnetään suomalaiselle julkisuuden henkilölle, joka on hahmona positiivinen ja kasvoiltaan mielenkiintoinen piirrettävä. Vuosinäyttelyssä on esillä killan jäsenten omia näkemyksiä Vuoden karikatyypistä. Hän voi valita näyttelystä omakseen mieleisensä karikatyyrin.

Aiemmat Vuoden karikatyypit ovat olleet Sofi Oksanen, Jutta Urpilainen, Timo Soini, Jörn Donner, Ismo Leikola, Jarkko Nieminen ja Sauli Niinistö. 

Skarpit trumputtaa* -näyttely Päivälehden museossa

Skarpit järjestää yhdeksännen vuosinäyttelynsä Päivälehden museossa, Helsingissä 17.1.–18.2.2018. Esillä on lähes 90 työtä 18 eri taiteilijalta. Mukana on ajankohtaisia karikatyyrejä ja pilapiirroksia sekä karikatyyrit kaikista presidenttiehdokkaista.

Näyttelyn taiteilijat: Markku Haapaniemi, Teppo Järvi, Juha Kalliolahti, Erkki Kangas, Kerberos, Jorma Lampela, Eric Leraillez, Janne Markkanen, Micaela Morero, Tero Mäkelä, OlliBull, Kimmo Pälikkö, Pasi Rahikainen, Elina Rajala, Jope Ruonansuu, Teuvo Salminen, Heimo Suomalainen sekä Miki Wallenius.

* Trumputus on 1700-luvun alusta peräisin oleva ilmoitustapa, jossa rummutuksen avulla kerrottiin kadun kulmassa kansalaisille uutisia. Perinne eli aina 1900-luvun alulle.

Vuoden karikatyyppi 2017 julkistetaan näyttelyn avajaisissa Päivälehden museossa 16.1.2018 klo 18. Tervetuloa! Taiteilijoita tavattavissa tilaisuudessa.

 

Päivälehden museo, Ludviginkatu 2-4, Helsinki

Avoinna joka päivä klo 11–17, vapaa pääsy

Näyttelyn aikana paikalla on livepiirtäjiä

 

Lisätiedot:

SKARPIT

kokouspuheenjohtaja Erkki Kangas, 040-5240420, erkki.kangas@workman.fi

sihteeri Miki Wallenius, 0400-800650, mikimagic@kolumbus.fi

 

KUVAT MEDIAN VAPAASTI KÄYTETTÄVISSÄ

Karikatyyppikuvat 

Vuosinäyttelykuvat 

AVEKin StepDemo-tuki nuorille tuo virtuaalikesän olohuoneisiin – tukea sai 15 peli- ja musiikkihanketta

$
0
0

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK myönsi ensimmäistä kertaa jaettavaa StepDemo-tukea yhteensä 15 hankkeelle, joista konseptitukea saivat kymmenen hanketta ja demotukea viisi hanketta. Uusi peli- ja musiikkisisältöä tukeva määräraha kannustaa nuoria hyödyntämään omaa kulttuurillista osaamistaan ja tuomaan esille heidän näkökulmansa luovassa taloudessa.

Tuki kohdistui tarkoituksensa mukaisesti nuorten omistamien yritysten tai alle 29-vuotiaita työllistäville yrityksille ja kulttuurialalla ammattimaista toimintaa harjoittaville yhdistyksille. Hakemuksia tuli ensimmäiseen hakuun odotettua vähemmän, mutta tukipäätökset olivat yksimielisiä.  Alueellisesti tuki jakaantui laajasti ympäri Suomea, tuensaajia oli muun muassa Oulusta, Kajaanista, Jyväskylästä ja Tampereelta. 

Suurimman demotuen, 15 000 euroa, sai Kajak Gamesin FinSummerVR, jossa Suomen kesän voi kokea omassa huoneessa virtuaalitodellisuuden avulla. Konseptitukea saaneiden joukossa oli muun muassa Henrietta Jylhän Girl, gamer?, jossa pelien maailmaa tarkastellaan naispelaajan näkökulmasta. 

”Enemmistö hakemuksista oli pelihankkeita, lisää musiikkiaiheisia hakemuksia kaivataan”, toteaa AVEKin tuotantoneuvoja Milla Moilanen. Musiikkihankkeiden osalta joukossa oli Vivian Reapalun ja työryhmän  SYN -mobiilisovellus, jonka avulla kuka tahansa voi luoda elektronista musiikkia. Magia Music & Media Oy: AV runway tarjoaa kiitoradan nuorille musiikkilahjakkuuksille. 

Keskeistä tukimuodolle on sen suuntautuminen nuorille ja sisällön keskittyminen peleihin ja musiikkiin. Hakemusten käsittelyssä asiantuntijoina toimivat kehitysjohtaja Mika Patiala Unity Technologiesta ja soveltavan musiikin lehtori Päivi Takala Sibelius-Akatemiasta.  

Lisätietoja:

Tuotantoneuvoja Milla Moilanen, milla.moilanen@avek.kopiosto.fi, 040 900 9199 (hakijoiden yhteydenotot meilitse soittopyyntönä)
Pääsihteeri Juha Samola, juha.samola@avek.kopiosto.fi, 09 4315 2351

 

Konseptituet

Jylhä Henrietta, 5 000 €
Girl, gamer?
Naispelaajan näkökulmia pelien maailmasta

Eriksson Maria, 5 000 €
OKOKOK (Oikein Kujeellisten, Oikeasti Kunnollisten Oppijoiden Koulu)
Level up! Teit kaiken tämän! - sovellus luomaan tekemistä ja kokemista

LunarByte Oy/ Roni Jokinen, 5 000 €
Dungeon Crawler
Decimate your surroundings with powerful spells as you journey through the never-ending gauntlet

Reapalu Vivian ja työryhmä, 5 000 €
SYN - Mobiilisovellus
Mobiilisovellus, jolla kuka vain voi luoda elektronista musiikkia

Evocat Games / Leevi Pääkkönen, 5 000 €
Virtuaalitodellisuuspelin tuotekehitys
Virtuaalitodellisuus-teknologiaa hyödyntävän pelin tuotekehitys

Stolen Shoes Entertainment/ Miikka Sipilä, 5 000 €
Dual Welding Dwarves
Leirin rakentaminen ja suojeleminen moninpelinä verkon ylitse 3D-maailmassa

Akrenius Panu ja työryhmä, 5 000 €
ShakyTown
Maanjäristys koettelee ShakyTownia, pakene ennen kuin kylä hajoaa ja vajoaa!

Mustikkaniemi Joni, 5 000 €
Supervisor
Suomeen sijoittuva, koominen VR työnjohtamispeli

Pöysä Annika ja työryhmä, 5 000 €
Runo
Suomalaista kansanperinnettä̈ raikkaasta näkökulmasta - peliprojekti

Magia Music & Media Oy / Tommi Mäki, 5 000 €
AV Runway
Kiitorata nuorille musiikkilahjakkuuksille

Demotuet

Barracuda Disaster Oy / Henri Taussi, 10 00 €
Solar Panic: Utter Distress
Ensimmäisen persoonan komediaseikkailu, jonka tarina kuljettaa pelaajan omalaatuisiin kohtaamisiin uniikeissa ympäristöissä

BelleGames/ Pirjo Ritokangas-Huttunen, 10 00 €
Snowbal Meltdown
Seikkailupeli teemanaan ilmaston lämpeneminen ja ympäristön saastuminen

Kajak Games / Stefan Kalberg, 15 000 €
FinSummerVR
Suomen kesä omassa huoneessasi

Triumf Gamification / Kadri Haljas, 8 900 €
Triumf in Me StepDemo
Mobile platform for children supporting treatment goals and mental well-being via gameplay

Outloud Oy / Ulla Sergejeff, 6 100 €
Lue Luppakorvalle - StepDemo
Lukemiseen

Koht’silleen Lallukka – viimeiset näytökset

$
0
0

Koht’silleen Lallukka – miniteatterin viimeiset näytökset ovat viikolla 5. Jos esitys on vielä näkemättä, niin nyt on aika toimia. Lippuvaraukset Etelä-Karjalan museon lipunmyynnistä puh. 05 616 2255 museon aukioloaikoina klo 11 – 17. Liput: museon pääsymaksu + 2€. Yhteen esitykseen mahtuu 40 henkilöä ja esityksen kesto on noin 30 minuuttia.

Näytökset

29.1.klo 15.30

29.1. klo 16.30

30.1. klo 16.30

1.2. klo 15.30

1.2. klo 16.30

2.2.klo 11

Koht’silleen Lallukka – esitys nostaa 1900-luvun alun Viipurista kauppaneuvoksen ystävineen esimerkiksi henkilöistä, jotka omin tavoin ja tahoillaan olivat luomassa perustaa itsenäistyvälle Suomelle, etenkin sen kulttuurielämälle. Esitys yhdistelee totta ja kuviteltua nykyhetkestä 1900 -luvun alun Viipuriin, missä taide-elämässäkin suurella sydämellä luotiin pohjaa tasa-arvoiselle ja itsenäiselle Suomelle.

Museon kummisedät on viiden jo harmaantuneen herran esittäjäryhmä, joka talkoohengessä on tukemassa museon yleisöyhteistyötä. Esikuviensa Juho ja Maria Lallukan tapaan harrastajat panevat itsensä likoon suurella sydämellä.

Pääroolissa kauppaneuvos Lallukkana on Esko Tikanmäki, oikeana kätenään tuomari Tanner (Aarni Metsä). Muita rooleja ovat runoilija J.H. Erkko (Kari Lehtonen) sekä johtaja Jalmari Finne (Timo Mattila) ja näyttelijä Simo Leiviskä (Ohto Nuottamo) Viipurin Maaseututeatterista.

 

Viewing all 22626 articles
Browse latest View live