Vaasan Sisäsatamaan Kuntsin modernin taiteen museon edustalle on pystytetty kuvanveistäjä Laila Pullisen veistos Sibylla. Veljekset Gröndahlin säätiön rahoituksella hankittu veistos on uusin julkinen taideteos Vaasassa.
Laila Pullinen (1933-2015) oli tunnetuimpia suomalaisia kuvanveistäjiä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hänen teoksiaan kuuluu kaikkiin merkittäviin museokokoelmiin, myös Vaasan kaupungin museoiden taidekokoelmiin.
Taiteilijana Pullinen oli sekä perinteitä vaaliva että uudistaja. Kuvanveiston perinteiset tekniikat ja klassisen kuvataiteen vaikutteet yhdistyivät teoksissa muodon ja tekniikan kokeiluihin. Kiveä ja pronssia yhdistävät, suurikokoiset veistokset ovat hänen tuotantonsa tunnuskuvia. Pulliselle on myönnetty Pro Finlandia -mitali 1969, professorin arvonimi 1995 ja hänet promovoitiin Kuvataideakatemian kunniatohtoriksi 2006.
Sibylla sopii hyvin meren äärelle
Neuvottelut veistoshankinnasta käynnistettiin taiteilijan vielä eläessä. Pullinen kertoi tuolloin näkemyksensä teokselle soveltuvasta sijoituspaikasta ja esitti useita vaihtoehtoja mahdolliseksi veistokseksi. Näitä näkemyksiä kunnioitettiin ja valittu Sibylla-veistos sopiikin kooltaan sekä materiaaliltaan hyvin sijoituspaikkaansa meren äärelle.
Taiteilijan tuotantoa esittelevän Nissbackan kartanon veistospuiston toiminnanjohtaja, Laila Pullisen poika Jean Ramsay muistelee taiteilijan seisoneen tammikuussa 2014 juuri siinä kohdassa, jossa veistos nyt sijaitsee.
- Laila sulki silmänsä ja nautti kevättalven auringosta ja mereltä puhaltavasta tuulesta ja pohti hiljaa sitä, miten sivistys ja ihmisten vuorovaikutus on aina – kulttuurista riippumatta – tullut helpoiten vesistöjen ja merien kautta.
”Tässä mielessä – ja tällä paikalla – Sibylla profetoi meille siitä, miten meidän pitää suunnata ulos maailmaan, ja laajentaa horisonttejamme; koska kun ne laajenevat, avartuu myös jokin sisällämme”, Ramsay toteaa.
Pullisen tuotannon huippua
Ramsayn mukaan Sibylla on yksi taiteilijan myöhäiskauden tuotannon huipuista. Pintaratkaisuiltaan teokseen sisältyy kolme veistosta: pronssin ja graniitin lisäksi pinnan timanttilaikalla työstetyt juonteet muodostavat reliefimäisen kokonaisuuden, joka alleviivaa veistoksen kompositiota, korostaen kivimateriaalin värijuonteita ja sisäisiä jännitteitä.
- Laila puhui tekniikasta ”kiveen piirtämisenä”, ja tämä osittain selittää mistä on kysymys. Timantilla tehtyjen siveltimenvetojen kautta taiteilija opastaa katsojaa, näyttää veistokseen vangitun ja siitä vapautetun liikkeen.
Ramsay pohtii, että antiikin sibylloista taiteilijalla taisi olla mielessä Cumaen Sibylla – jonka Michelangelokin maalasi Sikstuksen kappelin freskoihin – mutta eteenpäin nojaavassa, kuin tuulta vastaan painuneessa hahmossa voi myös nähdä jotain omaelämänkerrallista: visioääri ja ennustaja, oraakkeli ja näkijä, joka on suurempi ja voimakkaampi kuin ne iäkkään naisen dimensiot, jotka sen rajaavat.
Visiona veistospuisto
Vaasan kaupungin museoiden visiona on muodostaa Kuntsin modernin taiteen museon läheisyyteen veistospuiston tyylinen, museon kokoelmaprofiiliin ja toimintaan sopiva julkisten taideteosten keskittymä.
Vt. museotoimenjohtaja Selma Green on tyytyväinen Sisäsataman kunnostuksen valmistumisesta ja siitä, että rantaan saadaan sijoituspaikkaansa täydellisesti sopiva veistos kaupunkilaisten iloksi.
- Tervetuloa ihailemaan uusinta lisäystä veistoskaupunki Vaasan julkisiin taideteoksiin, lähettää Green kutsun kaikille.
Lisätietoja antaa vt. museotoimenjohtaja Selma Green, Vaasan kaupungin museot, selma.green(at)vaasa.fi, p. 040 687 4694
Kuva: Laila Pullinen: Sibylla (2003), kuvaaja: Sonja Ahola