Quantcast
Channel: Kulttuuri ja taide - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23102

En skulptur av Laila Pullinen i Inre hamnen i Vasa

$
0
0

I Inre hamnen i Vasa utanför Kuntsi museum för modern konst har man rest skulptören Laila Pullinens skulptur Sibylla. Skulpturen, som har anskaffats med finansiering från Bröderna Gröndahls stiftelse, är det nyaste offentliga konstverket i Vasa.

Laila Pullinen (1933-2015) är en av de mest kända finländska skulptörerna såväl i hemlandet som utomlands. Hennes verk finns i de mest betydande museisamlingarna, även i Vasa stads museers konstsamlingar.

Som konstnär var Pullinen både en värnare av traditioner och en nyskapare. Traditionella skulpturtekniker och influenser från klassisk bildkonst förenas i verken som experiment med form och teknik. Stora skulpturer i sten och brons är kännetecknande för hennes produktion. Pullinen beviljades Pro Finlandia-medaljen 1969, professorstitel 1995 och hon promoverades till hedersdoktor vid Bildkonstakademin 2006.

Sibylla passar bra vid havet

Förhandlingarna om anskaffningen av en skulptur påbörjades när konstnären ännu levde. Pullinen gav då sin syn på lämplig placeringsplats och framförde flera alternativ till eventuella verk. Synpunkterna respekterades och den valda skulpturen Sibylla passar bra på sin placeringsplats vid havet både i fråga om storlek och material.

Laila Pullinens son Jean Ramsay, som är verksamhetsledare vid Nissbacka gårds skulpturpark som presenterar konstnärens produktion, kommer ihåg att konstnären i januari 2014 stod på precis samma plats, där skulpturen nu står.

- Laila blundade och njöt av vårvinterns sol och vinden som blåste från havet och hon funderade stilla över hur civilisation och interaktion mellan människor alltid – oberoende av kultur – enklast har förmedlats via vattendrag och hav.

”I det här avseendet – och på denna plats – profeterar Sibylla för oss hur vi bör rikta oss ut mot världen och vidga våra vyer; för när de vidgas öppnas även något inom oss”, konstaterar Ramsay.

Toppen av Pullinens produktion

Enligt Ramsay är Sibylla en av topparna inom konstnärens sena produktion. Vad gäller ytlösning ingår tre skulpturer i verket: utöver brons och granit bildar fårorna i ytan som bearbetats med diamantslipskiva en reliefaktig helhet, som framhäver skulpturens komposition och betonar stenmaterialets färgfåror och inre spänningar.

- Laila pratade om tekniken ”som att rita i sten” och det förklarar delvis vad det är fråga om. Via penseldrag som gjorts med diamanten vägleder konstnären betraktaren, visar rörelsen som är fängslad i skulpturen och befriad från den.

Ramsay funderar att konstnären av antikens sibyllor troligen tänkte på Sibyllan vid Cumae – som även Michelangelo målade på freskerna i Sixtinska kapellet – men i den framåtlutade, i motvind hukande gestalten, kan man också se något biografiskt: en visionär och en profet, ett orakel och en siare, som är större och mer kraftfull än de dimensioner hos en äldre kvinna, vilka begränsar den.

Visionen är en skulpturpark

Vasa stads museer har som vision att i närheten av Kuntsi museum för modern konst bilda en koncentration i stil med en skulpturpark bestående av offentliga konstverk som passar ihop med museets samlingsprofil och verksamhet. 

Tf museidirektör Selma Green är nöjd med att iståndsättningen av Inre hamnen är klar och att man till stranden får en skulptur som passar perfekt för sin placeringsplats till glädje för stadsborna.

- Välkommen att beundra det nyaste tillskottet till skulpturstaden Vasas offentliga konstverk, hälsar Green som inbjudan till alla.

 

Ytterligare uppgifter ger tf museidirektör Selma Green, Vasa stads museer, selma.green(at)vasa.fi, tfn 040 687 4694

 

Bild: Laila Pullinen: Sibylla (2003), fotograf: Sonja Ahola


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23102

Trending Articles