Kesän näyttelyiden pressitilaisuus torstaina 7.6. klo 10–11.30
Neljä näyttelyä, viisi kuvaajaa, kuvat vuosilta 1918–2018
- Suuressa näyttelytilassa nähdään suomalaisen Erica Nyholmin ja ranskalaisen Noémie Goudalin yksityisnäyttelyt.
- Erica Nyholmin teosten aiheena ovat läheiset ihmissuhteet, usein äidit, tyttäret ja sisarukset. Kuvat saavat pohtimaan, millaisia me olemme ihmisinä. Mikä sitoo meitä yhteen tai erottaa meidät?
- Noémie Goudal on tunnettu maisemakuvista, jotka harhauttavat havaintokykyä ja saavat katsojan epäilemään omia aistejaan. Miten rakentuvat kuvitelman, luonnon ja ihmisen tekemän väliset rajat?
- Daniela Friebelin kuvissa kottaraisten hurjat muodostelmat täyttävät Rooman taivaan. Näyttely on esillä museon Projekti-tilassa.
- Kuvakulma-tilassa on esillä kahden nuoren naisen ottamia valokuvia vuoden 1918 sisällissodasta Helsingissä pienoisnäyttelyssä Elsa & Tyyne 1918 – sotakuvaajia sattumalta.
![]()
Erica Nyholm: Hetken aikaa totta
8.6.–12.8.2018
Valokuvataiteilija Erica Nyholmin teosten aiheena ovat läheiset ihmissuhteet: usein äidit, tyttäret ja sisarukset. Teokset tutkivat perheen dynamiikkaa naisen näkökulmasta. Teoksissa perheet näyttäytyvät omien lakiensa mukaan toimivina yksiköinä, jossa kasvamme yksilöiksi peilaten itseämme toisiin perheenjäseniin. Nyholmin valokuvat liittyvät merkityksellisiin, elämänkaarta määrittäviin hetkiin. Ne antavat pysyvän visuaalisen muodon ajan saatossa haalistuville muistoille.
Nyholm rakentaa teoksensa huolellisesti yhdistämällä lavastetun ja dokumentaarisen kuvan elementtejä. Kukin teos luo oman itsenäisen pienoismaailmansa, fiktiivisen tarinan joka pohjautuu joukkoon todellisia muistoja ja kokemuksia. Kuvissa on usein vahva tunne joko kuvattujen henkilöiden välisestä läheisyydestä tai heidän yksinäisyydestään.
Hetken aikaa totta on Erica Nyholmin (s. 1982) ensimmäinen laaja yksityisnäyttely Suomessa. Kaikki näyttelyn teokset ovat 2010-luvulta, uusimmat kuvattu keväällä 2018.
Näyttely oli keväällä esillä Sala de Exposiciones Vimcorsa -museossa Cordobassa Espanjassa osana Pilar Citoler -valokuvakilpailun pääpalkintoa. Erica Nyholm voitti kilpailun teoksellaan Menetys (2014). Teos kuuluu Suomen valokuvataiteen museon kokoelmaan.
Lue lisää näyttelystä...
![]()
Noémie Goudal: Stations
8.6.–12.8.2018
“Minulle kuva on paikka, jossa voi käydä yhä uudelleen. Se ei ole paikka, jonka vangitsee vain hetkeksi, vaan paikka, jossa voi elää.” –Noémie Goudal
Ranskalaistaiteilija Noémie Goudalin (s. 1984) teokset harhauttavat havaintokykyä ja saavat katsojaan epäilemään omia aistejaan. Missä kulkevat kuvitelman, luonnon ja ihmisen tekemän väliset rajat?
Teosten maagiset näkymät on toteutettu varsin perinteisin keinoin: rakennettu kuin teatterin lavasteet. Goudal käyttää rakennelmien pohjana arkistomateriaalia, valmiit lavasteet pystytetään kuvauspaikalle ja valokuvataan osana maisemaa. Teosten millintarkka, huolellisesti luotu rakenne ja perspektiivi-illuusiot luovat yhtymäkohtia mystiikkaan ja esoteerisiin symboleihin.
Goudalin uusissa teoksissa on nähtävissä taiteilijan kiinnostus tähtitieteen historiaan. Ihmiset ovat pystyttäneet jo esihistoriallisista ajoista asti erilaisia taivaan ilmiöiden tarkkailuun tarkoitettuja rakennelmia. Kuuhun, aurinkoon ja toisiin planeettoihin suuntautunut tutkiva katse asemoi meidän paikkamme universumissa ja historian jatkumossa.
Näyttely on kesän ajan esillä Suomen valokuvataiteen museossa, josta se jatkaa Tukholman Fotografiskaan.
Lue lisää näyttelystä...
![]()
Daniela Friebel: Auspicia
8.6.2018–2.9.2018
Joka talvi Rooman taivas täyttyy miljoonista kottaraisista. Lintuparvet ovat kuin jatkuvasti muotoaan muuttavia pyörteileviä pilviä, jotka liikkuvat taivaalla kuin yksi olento.
Joka talvi Rooman suurin hautausmaa Campo Verano täyttyy korviasärkevästä kakofoniasta, kun kottaraisparvet kerääntyvät auringonlaskun aikaan hautausmaan puiden suojaan. Niiden jätökset peittävät hautausmaan tiiviinä mattona.
Daniela Friebelin teoskokonaisuus esittää rinnakkain kottaraisten parvet ja muovin sisälle suojatut haudat. Näyttely kuvastaa ihmisten väsymätöntä pyrkimystä hallinta tilanteita – ja kontrollin säilyttämisen perimmäistä mahdottomuutta.
Daniela Friebel (s. 1975) on Berliinissä työskentelevä valokuvaaja ja taiteilija. Näyttely on valittu Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilaan avoimessa haussa.
Lue lisää näyttelystä...
![]()
Tyyne & Elsa 1918 – sotakuvaajia sattumalta
8.6.2018–18.11.2018
Miltä sisällissota näytti kahden nuoren helsinkiläisnaisen silmin? Tyyne Böökillä oli suosittu valokuvaamo Pitkänsillan pohjoispuolella, Helsingin työväentalon naapurissa. Elsa Sillman oli lääketieteen opiskelija ja innokas valokuvauksen harrastaja. Kun sota tuli kynnykselle, kumpikin tarttui kameraan.
Kevään aikana Böök tasapainotteli puolueettomuutta tavoitellen kuvaamossaan Siltasaaressa, Punakaartin käytössä olleen Työväentalon naapurissa. Sillman toimi kiihkeästi maan alla valkokaartilaisia tukien. Naisten taustat ja elämäntarinat olivat niin erilaiset, että he tuskin koskaan tapasivat.
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin kuuluvat kuvat ovat esillä pienoisnäyttelyssä museon Kuvakulma-tilassa.
Lue lisää näyttelystä...
Näyttelyiden pressitilaisuus ja pressikuvat
Pressitilaisuus torstaina 7.6. klo 10–11.30
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
Paikalla taiteilijat Erica Nyholm, Noémie Goudal ja Daniela Friebel.
Ilmoittautumiset pressitilaisuuteen, haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Lauri Alaviitala, viestintäasiantuntija, Suomen valokuvataiteen museo
lauri.alaviitala@fmp.fi
050 526 8336
Henriikka Uotila, viestintäharjoittelija, Suomen valokuvataiteen museo
041 548 9794
Näyttelyiden avajaiset torstaina 7.6. klo 18–20. Vapaa pääsy.
Valokuvataiteen museon kesä sosiaalisessa mediassa:
#AllFemaleSummer
» Kaikki kuvat mediakäyttöön (Google Drive -kansio)
» Kuvia ladattavissa myös tämän viestin lopusta.
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti–su 11–18, ke 11–20, ma suljettu
liput 10/5 euroa, Museokortilla ja alle 18-vuotiaille vapaa pääsy