Belgialainen sarjakuvataituri André Franquin (1924 – 1997) on yksi alan suurista nimistä. ”Hän on todellinen taiteilija. Franquinin rinnalla minä en ole muuta kuin keskitasoinen kuvittaja”, totesi Tintin luoja Hergé.
Pitkän ja menestyneen uran tehnyt Franquin muistetaan varsinkin Pikon ja Fantasion seikkailujen piirtäjänä. Hahmot eivät kuitenkaan olleet hänen omiaan, joten ne saivat jatkua toisten käsissä. Franquin otti sarjasta talteen vain omat luomuksensa, ihme-eläin Marsupilamin sekä laiskuudessaan uskomattoman kekseliään Niilo Pielisen.
Ideés noires eli ”mustat ajatukset” alkoivat muhia 1970-luvun puolivälissä. Mustan ja valkoisen pinnan voimakas kontrasti kiehtoi Franquinia, ja hän päätti laittaa lasten sarjat tauolle voidakseen piirtää ”tyhmiä kauhujuttuja” aikuisille.
Vuonna 1977 Franquin teki kuvitustöitä Greenpeacelle, Unicefille ja Amnestylle. Lapsille ja nuorille suunnatun Spirou-sarjakuvalehden aikuishuumoriliite Le Trombone Illustré alkoi ilmestyä, sisältäen myös ensimmäiset Mustat sivut.
Spiroun päätoimittaja Yvan Delporten ja muiden ystäviensä avustamana Franquin ryhtyi tykittämään isoilla panoksilla kohti omaa oksaansa sahaavaa ihmiskuntaa. Ahneus, saastuttaminen, fanaattisuus, asevarustelu ja yleinen typeryys ovat Mustien sivujen satiirin kohteita.
Ylivertaiseksi hiottu piirrostyyli loi sarjoihin kolmiulotteisen vaikutelman, mutta vähitellen musta alkoi syövyttää myös tekijäänsä. Itse luotu pimeä maailma sai yliotteen, kun päässä pyöri vain negatiivisia asioita. Mustia sivuja ehti valmistua 65 jakson verran. Sitten Franquinin voimat olivat lopussa. Hän vetäytyi pitkälle sairauslomalle eikä saanut luomisvoimaansa kokonaisuudessaan takaisin loppuelämänsä aikana.
Suomeksi ensimmäinen Mustat sivut -albumi saatiin 1984 eli varsin tuoreeltaan, vain pari vuotta alkuperäisen ilmestymisen jälkeen. Oulun Sarjakuvaseura tuotti teoksen Timo Reenpään nerokkasti suomentamana ja Pentti Nuortimon taidokkaasti tekstaamana.
Ensimmäinen albumi sisälsi 47 Mustaa sivua. Tekijän sairastumisen takia toinen albumi jäi puolitiehen, eikä sitä suomennettu. Suomalainen laitos Mustista sivuista on ollut pitkään saatavilla vain antikvariaateista. Nyt, ensimmäistä kertaa Arktinen Banaani on julkaissut kaikki Mustat sivut yksissä kansissa.
Franquinin sarjakuvien sanoma on säilynyt varsin tuoreena lähes neljänkymmenen vuoden ajan. Ihmiskunta ei ole päässyt heikkouksistaan. Kaiken mustan keskeltä pilkottaa kuitenkin hitunen valkoista. Nauru on paras lääke, vaikka se tulisi kurkusta yskien. Jotain on vielä tehtävissä, painottaa Franquin testamentissaan.
André Franquin
Mustat sivut
Suomennos Timo Reenpää. Ulkoasu ja tekstaus Pentti Nuortimo.
ISBN 978-952-270-044-5
80 s. Arktinen Banaani 2015.
Lisätiedot ja arvostelukappaleet: Arktinen Banaani, Vesa Kataisto, vesa.kataisto@sarjakuva.com, puh. 050 563 4797