Quantcast
Channel: Kulttuuri ja taide - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 22761

Katolisen ajan aarteita esillä Turun linnassa: 400 vuotta katolista aikaa -pienoisnäyttely avataan 25.3.

$
0
0

Katolisen ajan aarteita esillä Turun linnassa
400 vuotta katolista aikaa -pienoisnäyttely avataan linnan Keskiaikaisessa vierastuvassa 25.3.

Turun linnan suurta suosiota saavuttanut näyttely Valtapeliä – Reformaatio Suomessa täydentyy, kun linnan
Keskiaikaisessa vierastuvassa avataan pienoisnäyttely 400 vuotta katolista aikaa. Näyttely johdattelee
katoliseen aikaan, jota kesti Suomessa satoja vuosia ennen luterilaista reformaatiota.

Pienoisnäyttelyssä on esillä valikoituja arkeologisia löytöjä Turun (entisen Maarian) Taskulan rautakautisesta kalmistosta, vanhimman tunnetun kirkon paikalta Kaarinan Ravattulan Ristimäestä, Koroisten piispan kirkon alueelta ja Turun keskiaikaisista kaupunkikortteleista. Löydöt kertovat kristinuskon alkuvaiheista ja katolisen kirkon vaikutuksesta nykyisen Suomen alueella 1000-luvulta 1400-luvun loppuun.

Esillä yli sata arkeologista löytöä
Pienoisnäyttelyn esineet kuvastavat Suomen alueen kiinnittymistä kristillistymisen myötä osaksi läntistä kristikuntaa ja yhteistä symbolikieltä. Näyttelyssä on nähtävänä yli sata arkeologista löytöä, joista monet ovat näytteillä ensimmäistä kertaa. Esimerkiksi Taskulan kalmiston ristiriipuslöydöt ja koristelultaan uniikki sormuslöytö kuvastavat kristillistymisen aikaa 1000-luvulta eteenpäin.

Ristimäen tuoreet löydöt kertovat lähetyskaudesta ja ajasta ennen seurakunnallista järjestäytymistä. Alueen hautalöydöistä on näyttelyssä nähtävillä mm. kauniita lasihelmiä. Katolisen kirkon vakiintumisen aikaa kuvaavat Koroistenniemen löydöt. Uskonnon kietoutumisesta jokapäiväiseen elämänmenoon kertovat monenlaiset pienet esinelöydöt, kuten pyhiinvaellusmerkit Turun keskiaikaisista kaupunkikortteleista.

Valtapeliä – Reformaatio Suomessa ja 400 vuotta katolista aikaa -näyttelyihin tutustumisen yhteydessä on mahdollista kurkistaa myös parhaillaan uudistettaviin Sturen kirkon ja Nunnakappelin näyttelyihin. Esillä on lähes 40 keskiaikaista pyhimysveistosta, joiden esillepanoa ja valikoimaa on jo uudistettu. Sturen kirkon ja Nunnakappelin näyttelyiden uudistus jatkuu mm. äänimaailman lisäämisellä ja valaistuksen parantamisella.

Näyttelyihin liittyvät luennot

  • Turun linnan keskiaikaiset puuveistokset lauantaina 25.3. klo 14
    Turun museokeskuksen tutkija, FM Bengt Selin käsittelee luennollaan museon kokoelmaan kuuluvia puuveistoksia, joihin käydään tutustumassa Nunnakappelissa ja Sturen kirkossa luennon jälkeen. Keskiajalla puuveistokset olivat tärkeä osa kirkkotaidetta.  Säilyneet puuveistokset ovat arkeologista aineistoa lukuun ottamatta Suomen vanhinta esineistöä.
  • Perheen ihanne ja turkulainen arki 1600-luvulla lauantaina 8.4. klo 14
    Dosentti Riitta Laitinen valottaa ihanteita, joissa perheenisän johtamalla huonekunnalla oli keskeinen rooli, ja kertoo millaisin tavoin 1600-luvun Turussa pyrittiin pitämään ihanteellista elintapaa yllä ja kuinka toisaalta arkinen elämä ei vastannut ideaaleja. Luterilaisen 1500- ja 1600-luvun arvomaailmassa avioliitto, siveellinen sukupuolielämä ja perhe-elämän harmonia olivat tärkeitä.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Turun yliopiston arkeologian ja Suomen historian oppiaineiden kanssa.

Pressikuvat

Lisätiedot
Päivi Lönnberg, tutkija, näyttelyn kuraattori
puh. 040 170 6742, paivi.lonnberg@turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Ravattulan Ristimäki -hanke
Juha Ruohonen, tohtorikoulutettava
puh. 050 449 5231, jukaru@utu.fi
Turun yliopisto

Keskiajan sarastaessa: Turun Koroisten 1200-luvun piispanistuin ja kristillinen kulttuuri Suomessa -hanke
Janne Harjula, FT, dosentti
puh. 050 528 8784, janhar@utu.fi
Tanja Ratilainen, tutkija
puh. 040 197 4435, tanja.ratilainen@turku.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 22761

Trending Articles