Muinaistekniikan päivät kokoaa elokuun viimeisenä viikonloppuna Kuralaan suuren joukon perinnekäsityöläisiä, muinaistekniikan harrastajia ja museoammattilaisia työnäytösten, työpajojen ja luentojen merkeissä. Tämän vuoden tapahtuman teemana on rahaa ja rikkauksia. Vaatteissa, asusteissa, aseissa ja jopa ravinnossa ilmenevä varakkuus on aina vaikuttanut henkilön elämään monin tavoin. Erilaiset erityistaidot ovat myös voineet olla omistajalleen kullanarvoisia.
Perjantai 26.8. klo 9–15
Perjantaina erityisesti koululaiset pääsevät tutustumaan jousiammunnan, työpajojen ja työnäytösten avulla menneeseen maailmaan ja siihen, millaisia ammatteja muinaisuuden parista nykyään löytyy. Paikalla on käsityöammattilaisten lisäksi arkeologi, konservaattori, puvustaja ja näyttelykuraattori.
- klo 9–10 Mahdollisuus kokeilla jousiammuntaa
- klo 10–12 Ammattina muinaisuus esittelyssä mm. nykyajan Indiana Jones eli arkeologi
Lauantai 27.8. klo 11–17
Lauantaina kävijät pääsevät tutustumaan vanhoihin rahoihin ja niiden valmistusmenetelmiin. Omia vanhoja rahoja tai muita esineitä voi myös tuoda museoammattilaisten tunnistettavaksi. Lauantaina kuullaan lisäksi keskiaikaisesta ruokakulttuurista: aateliston herkuista ja porvareiden pitopöydistä.
- klo 12–15 Tuo vanhat rahasi tai omituiset esineesi tunnistettavaksi, museoammattilaiset auttavat
- klo 11 Luento Miten tehtiin rahaa, amanuenssi Frida Ehrnsten
- klo 12 Muinaismusiikin ja tanssin esitys, Namira
- klo 13 Luento Rahan käyttö Suomessa, intendentti Petteri Järvi
- klo 14 Muinaismusiikin ja tanssin esitys, Namira
- klo 15 Luento Suomen metallietsijät ja yhteistyö museoiden kanssa, pj Suomen Metallinetsijät ry Lasse Nyman
- klo 16 Luento Miksi paasto, silakka, suola ja olut olivat keskiajan ruokatalouden avainsanoja, muinaisemäntä Marja Hartola
Sunnuntai 28.8. klo 11–17
Sunnuntain ohjelmassa keskitytään erityisesti muinaisen pukeutumisen rooliin vallan ja varakkuuden ilmentäjänä. Tapahtumassa on sekä muotinäytösmäinen pukuesittely että luento muinaisesta pukeutumisesta. Lisäksi päivän aikana selviää, kuinka arvokkaita ja harvinaisia sotilaan varusteet olivat keskiajalla. Sunnuntaina nähdään Warusseppäin killan taistelunäytös ja kuullaan ajankohtaiset kuulumiset Ravattulan Ristimäen arkeologisista tutkimuksista. Ristimäellä järjestetään myös opastettuja kierroksia.
- klo 11 Luento Ravattulan Ristimäen kirkonpaikan arkeologiset tutkimukset, arkeologi Juha Ruohonen
- klo 13, 15 ja 17 opastukset Ristimäellä
- klo 12 Luento Sosiaalinen asema esihistoriallisessa sekä keskiaikaisessa pukeutumisessa Suomessa, vaatetus- ja muinaistekniikan alan artesaani Milona Suominen
- klo 13.15 Pukuesittely, käsityömestari Mervi Pasanen (sään salliessa pihalla, sateella Vanhassa Kanalassa)
- klo 14 Luento Sotilaan varusteiden arvo ja harvinaisuus, Jani Hyväri, WarusSeppäin Kilta
- klo 15 Jousiammuntanäytös, Kaarle Knuutinpojan jousiampujat
- klo 16 Taistelunäytös, WarusSeppäin kilta
Tapahtuman ohjelmaan kuuluu päivittäin erilaisia työnäytöksiä, kuten soturin varusteiden valmistamista, tinakorujen valantaa, lankojen värjäystä, pystypuilla kutomista, kimpiastioiden tekoa ja paljon muuta. Monia tekniikoita voi kokeilla itse asiantuntijoiden opastamana. Luennot Vanhassa Kanalassa, työnäytökset ja työpajat Kokeiluverstaalla ja sen ympäristössä.
Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Lisätiedot
Kaisa Kutilainen, tapahtumatuottaja
puh. 040 182 7128, kaisa.kutilainen@turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
Kuralan Kylämäki, Jaanintie 45, puh. 02 262 0420
www.turku.fi/kuralankylamaki