Mansikkapaikka
10.6.-21.8.2016 Wäinö Aaltosen museo
Turun kaupungin taidekokoelmista koottu Wäinö Aaltosen museon kesänäyttely Mansikkapaikka käsittelee nostalgiaa ja paikan merkitystä: muistin katoavaisuutta ja muistojen häilyvyyttä, tuskaa siitä miten kaikki muuttuu. Näyttelyssä ollaan etsimässä kadonnutta aikaa, mansikkapaikkaa, mennyttä maailmaa, kadotettua paratiisia mutta myös käyttöohjetta elämälle ja ohikiitäviä hetkiä tai utopiaa, uutta uljasta maailmaa ja tulevaisuuden maisemaa.
Meillä kaikilla on omiksi koetut, turvalliset ”mansikkapaikkamme” – paikat, joista voimme hakea turvaa ja jonne voimme paeta. Me rakennamme muistoista ja eletyistä tiloista paikkoja, joihin pakenemme, kun emme enää jaksa jatkuvaa muutosta – muuttavaa kaupunkikuvaa, muuttuvia televisio-ohjelmia, muuttuvaa maailmaa. Paikat voivat olla keksittyjä tai todellisia, elettyjä ja koettuja tiloja, arjen maisemia. Muistelemme kaiholla mennyttä maailmaa, kaupunkien katuja ja purettuja taloja, maaseudun bukolista idylliä, pastoraalia, nostalgiaa, vintagea. Kaipaamme alkumetsää, kulta-aikaa, viattomuuden aikaa – maailmaa, joka on ymmärrettävissä ja hallittavissa. Aikaa, jolloin Suomessa oli kaksi televisiokanavaa ja Kekkonen presidenttinä.
”Mansikkapaikka” voi olla metsän syli, oma nojatuoli, internetin tuttu keskustelupalsta, rakkaimman hengityksen lämpö iholla, tuttu pöytä ravintolassa, äidin käsien kosketus, peitoista rakennettu maja, televisio-sarjan pikkukylä, fantasiakirjan kaukainen maailma, Kontu tai Lothlorien, utopia, uusi uljas maailma tai syrjäinen, turvallinen nurkka pään sisällä tai kemian tuoma samea turtumus, mutta myös arjen kokemukseen liittyvä merkityksellinen paikka tai eletty tila.
Tässä Wäinö Aaltosen museon täyttävässä kokoelmanäyttelyssä on esillä laaja skaala museon nimikkotaiteilijan Wäinö Aaltosen teoksia, uusimpia kokoelmahankintoja, vanhoja tuttuja suosikkiteoksia sekä vähemmän nähtyjä aarteita Turun kaupungin taidekokoelmista: veistoksia ja installaatioita, maalauksia, grafiikkaa ja valokuvia yli seit-semältäkymmeneltä taiteilijalta.
Näyttelyn on kuratoinut Turun museokeskuksen tutkija Jonni Saloluoma.
Pressikuvat http://compass.nitro.fi/Compass/Pressbank.do?c=turku&cmd=show&id=392&lang=fi
Näyttelyyn liittyvät soittolistat
Jan-Erik Anderssonin installaation In The White Room innoittamana on tätä näyttelyä varten kerätty soittolista, jota voit kuunnella joko Youtubessa tai Spotifyssä. In The White Room -teokseen liittyvien kappaleiden nimet löytyvät myös installaatiosta itsestään. Muut soittolistan kappaleet on koonnut näyttelyn kuraattori Jonni Saloluoma.
Spotify http://open.spotify.com/user/jsaloluo/playlist/5cI9MIfIlS16633S5JITZw
Youtube http://www.youtube.com/playlist?list=PLLdgWRol8MwFX-30ZuJ8I6gNRvEsX7nh0
Näyttelyopastukset sunnuntaisin (ei 26.6.) klo 14.
Näyttelyyn liittyvät tapahtumat ja työpajat
- Avoin omatoimityöpaja 10.6.–31.7. ti–su klo 10–18
- Sinkkujen ilta 17.6. Ensitreffit museossa? Heittäydy rohkeasti romanttiseksi ja solmi uusia tuttavuuksia taiteen äärellä.
- Taiteiden yö 18.8.
Lisätiedot
Jonni Saloluoma, tutkija
puh. 040 861 1637, jonni.saloluoma@turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala